18.6 °C, 1 m/s, 75.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJaunā koģenerācijas stacija ļaus samazināt siltumenerģijas tarifus
Jaunā koģenerācijas stacija ļaus samazināt siltumenerģijas tarifus
16/01/2013

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un priekšsēdētāja vietnieks Vilis Ļevčenoks apmeklēja jauno biomasas koģenerācijas staciju, lai iepazītos ar objektu. Ar SIA „Fortum Jelgava” valdes locekli Gintu Cimdiņu tika pārrunāta būvniecības gaita un jautājumi, kas saistās ar siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem pilsētā.

Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldības arhīvs

Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un priekšsēdētāja vietnieks Vilis Ļevčenoks apmeklēja jauno biomasas koģenerācijas staciju, lai iepazītos ar objektu. Ar SIA „Fortum Jelgava” valdes locekli Gintu Cimdiņu tika pārrunāta būvniecības gaita un jautājumi, kas saistās ar siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem pilsētā.
 
Pilsētas iedzīvotāji ir saņēmuši apkures rēķinus par 2012.decembri, kas ir būtiski lielāki, salīdzinot ar rēķiniem par 2011.gada decembri. Sadārdzinājums ir veidojies tāpēc, ka 2012. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija par 6.73°C zemāka nekā 2011. gada decembrī. Jelgavā 2012. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija -4.63°C, bet 2011. gada decembrī tā bija +2,1°C. Tas nozīmē, ka lai uzturētu mājokļos atbilstošu temperatūru bija nepieciešams lielāks siltumenerģijas daudzums. Salīdzinot ar 2011. gada decembri, 2012. gada decembrī dabasgāzes tirdzniecības cena pieauga par 31%.
 
Siltumenerģijas tarifs par 1 megavatstundu visiem patērētājiem ir vienāds, bet maksa par viena kvadrātmetra dzīvokļa apkuri ir ievērojami atšķirīga. Iedzīvotājiem maksas lielumu par apkuri ietekmē arī siltumenerģijas patēriņš un ēkas tehniskais stāvoklis.  Apkures rēķini ir ievērojami zemāki siltinātās mājās.
 
Šajā situācijā pilsētai ir ļoti svarīgi plānotajos termiņos pabeigt „Fortum Jelgava” jauno biomasas koģenerācijas staciju Rūpniecības ielā 73, lai nākamajā apkures sezonā Jelgavā samazinātu apkures tarifus. Tas tiks panāks stacijā izmantojot atjaunojamos energoresursus – šķeldu, kas tiks iepirkta no vietējiem piegādātājiem. Pēc „Fortum” aplēsēm apkures tarifs varētu samazināties līdz 10%.
 
Pilsētas vadība ir saņēmusi iedzīvotāju sūdzības par to, ka vēlās vakara stundās objekts tiek spilgti apgaismots un tur notiek darbi, kas rada troksni. Pārrunājot situāciju ar „Fortum”, panākta vienošanās, ka uzņēmums centīsimies iedzīvotājus savlaicīgi informēt, ja iekārtu testēšanas procesā varētu rasties lielāks trokšņa līmenis.
 
Lai objektu pabeigtu laikā, trīs maiņās strādā vairāk nekā 300 darbinieki no vairākām firmām un darbi notiek plānotajā grafikā.
 
„Esam ieinteresēti, lai jaunā biokoģenerācijas stacija tiktu pabeigta plānotajā termiņā. Tas ļaus nākamajā apkures sezonā Jelgavā samazināt apkures tarifu. Pilsētā un reģionā uzlabosies nodarbinātības rādītāji, jo biokoģenerācijas stacijas darbībai būs nepieciešama biomasa, kuru varēs piegādāt vietējie uzņēmēji. Tas nozīmē, ka nauda, ko līdz šim maksājām par importēto dabasgāzi, paliks Latvijā,” pēc būvobjekta apskates sacīja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.
 
„Fortum” biomasas koģenerācijas stacija Jelgavā būs lielākā un modernākā Latvijas koģenerācijas stacija no tām, kurās tiek izmantoti atjaunojamie energoresursi. Stacijas paredzētā siltumenerģijas jauda ir 45 MW, un plānots, ka gadā tā saražos 230 GWh siltumenerģijas, kas tiks nodota Jelgavas centralizētās siltumapgādes sistēmā. Stacijas paredzētā elektriskā jauda ir 23 MW, un gadā tā saražos 110 GWh elektroenerģijas, kas savukārt tiks nodota Latvijas kopējā elektroenerģijas pārvades tīklā. Ar šo jaudu stacija spēs nodrošināt 85 % no Jelgavas centralizēti piegādātās siltumenerģijas, izmantojot atjaunojamos energoresursus. Biomasas koģenerācijas stacijā tiks izmantota šķelda no vietējiem piegādātājiem.
 
„Fortum Jelgava” ir centralizētās siltumapgādes sistēmas operators Jelgavā kopš 2008. gada. Pašlaik Jelgavas siltumapgādē kā kurināmais tiek izmantota tikai dabasgāze.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē