18.6 °C, 1 m/s, 75.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiIzglītības speciālisti vērtē “Miniphanomenta” panākumus
Izglītības speciālisti vērtē “Miniphanomenta” panākumus
14/01/2013

Piektdien,11. janvārī Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) tikās izglītības pārvalžu vadītājas, skolu direktori un skolotāji no Jelgavas pilsētas, Jelgavas novada un Ozolnieku novada. Tikšanos organizēja ZRKAC ar mērķi pārrunāt izglītojošā projekta „Miniphanomenta” līdzšinējo un turpmāko realizāciju Jelgavā un tās apkārtnē.

Foto: ZRKAC arhīvs

Piektdien, 11.janvārī, Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) tikās izglītības pārvalžu vadītājas, skolu direktori un skolotāji no Jelgavas pilsētas, Jelgavas novada un Ozolnieku novada. Tikšanos organizēja ZRKAC ar mērķi pārrunāt izglītojošā projekta „Miniphanomenta” līdzšinējo un turpmāko realizāciju Jelgavā un tās apkārtnē.
 
52 aizraujoši eksperimenti mācību stundām un starpbrīžiem jeb „Miniphanomenta” ir Jelgavas pilsētas pašvaldības atbalstīts projekts, kuru sadarbībā ar Ziemeļvācijas metāla un elektroindustrijas uzņēmumu darba devēju apvienības “Nordmetall” fondu Latvijā realizē Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs. Projekta mērķis ir skolēnu iespējami agra iepazīstināšana ar tehnikas norisēm, lai attīstītu viņu pētnieciskās prasmes un veicinātu viņu interesi par dabaszinātnēm. Projekta idejas autors ir fizikas doktors Lucs Fīzers (Lutz Fiesser) no Flensburgas universitātes Vācijā.
 
Tikšanās laikā direktori un skolotāji no skolām, kurās 52 „Miniphanomenta” eksperimentu parauga komplekts jeb izstāde, jau ticis izstādīts, dalījās emocijās un pieredzē. Uzsvars tika likts uz skolas un vecāku sadarbības piemēriem, izgatavojot eksperimentu stacijas, kuras paliek skolas audzēkņu lietošanā. Lai arī projekta realizācijas pieredze skolās un šie sadarbības piemēri bijuši atšķirīgi, skolu pārstāvjus vienoja pārliecība par projekta nepieciešamību un tā pozitīvo ietekmi uz skolēniem.
 
Jelgavas 2.pamatskola bija pirmā skola Jelgavā un Latvijā, kurā tikušas izstādītas 52 „Miniphanomenta” eksperimentu stacijas un šī skola pašlaik ir visvairāk paveikusi projekta realizācijas svarīgākajā posmā – eksperimentu staciju izgatavošanā sadarbībā ar skolēnu vecākiem. Iesaistoties 10 skolēnu ģimenēm, jau izveidotas un skolas gaiteņos izvietotas piecas bērnu iecienītākās eksperimentu stacijas: „Mūzikas caurules”, „Lodīšu rallijs”, „Garākais ceļš”, „Lisažū figūras” un „Kino rats”, un darbs tiek turpināts.
 
ZRKAC direktore Sarmīte Vīksna un projekta multiplikatoru komanda klātesošajiem sniedza ieskatu projekta realizācijas pirmajā pusgadā no organizatoru pozīcijas – dalījās savos novērojumos un piedāvāja ieteikumus projekta ieviešanas un realizācijas procesa uzlabošanai.
 
Runātājus uzklausīja un ar jautājumiem un komentāriem diskusijā iesaistījās arī pārstāvji no skolām, kurās projekta realizācija tiks uzsākta šā mācību gada otrajā semestrī.
 
2012./2013. mācību gada pirmajā semestrī „Miniphanomenta” izstāde viesojās Jelgavas 2.pamatskolā, Jelgavas 5.vidusskolā, Jelgavas 1.speciālajā internātpamatskolā, Ozolnieku vidusskolā, Jelgavas 4.pamatskolā un Jelgavas 6.vidusskolā. Otrajā semestrī plānota komplekta izstādīšana Svētes pamatskolā, Jelgavas 3.pamatskolā, Jelgavas 4.vidusskolā un Teteles pamatskolā.
 

Informācija sagatavota
Zemgales reģiona
Kompetenču attīstības centrā