15 °C, 3.6 m/s, 74.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiRīgas Brāļu kapos atklāti restaurētie Zemgales – Kurzemes pilsētu ģerboņi
Rīgas Brāļu kapos atklāti restaurētie Zemgales – Kurzemes pilsētu ģerboņi
29/10/2012

Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldības arhīvs

29.oktobrī, Rīgas Brāļu kapos svinīgi atklāti 29 restaurētie Zemgales – Kurzemes pilsētu ģerboņi, tajā skaitā arī restaurētais Jelgavas pilsētas ģerbonis. Jelgavas pilsētas pašvaldība bija viena no pirmajām Latvijas pašvaldībām, kas ģerboņa restaurācijai piešķīra 1000 latu lielu finansējumu, atsaucoties Rīgas Brāļu kapu komitejas aicinājumam. Atklāšanā piedalījās Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. Jelgavas ģerboņa bareljefs atrodas Rīgas Brāļu kapu noslēdzošajā sienā kopā ar citiem Latvijas apriņķu un pilsētu vēsturiskajiem ģerboņiem. 

Kopējās restaurācijas darbu izmaksas bija 25 000 latu. Darbi tika veikti no pilsētu un novadu pašvaldību piešķirtā finansējuma un arī no Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonda (RBKLVMF) līdzekļiem.  

Rīgas Brāļu kapi ir Pirmajā pasaules karā un Latvijas Republikas Atbrīvošanas cīņās kritušo karavīru memoriālais ansamblis. Noslēdzošās sienas pilsētu ģerboņu galerija izveidota 1930. – 1936.gadā un ģerboņi izgatavoti un uzstādīti par pašvaldību ziedotiem līdzekļiem, kas savākti pēc Lāčplēša kara ordeņa kavaliera un kara ministra ģenerāļa Jāņa Baloža 1935.gada aicinājuma.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē