19.9 °C, 4.6 m/s, 56.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiRadošajā nodarbībā mācīs aust tautiskas jostas un grāmatzīmes
Radošajā nodarbībā mācīs aust tautiskas jostas un grāmatzīmes
12/10/2012

20.oktobrī, Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī notiks radošā nodarbība, kur, kopā ar pasniedzēju un latviešu tautas tradīciju zinātāju Zandu Kursīti, būs iespējams iemācīties audeņu (jostu un grāmatzīmju) aušanas pamatprincipus un izvēlēto audeni arī pašiem noaust.

Foto: klikšķināt, lai atvērtu attēlu

20.oktobrī, pulksten 12 Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī notiks radošā nodarbība, kur, kopā ar pasniedzēju un latviešu tautas tradīciju zinātāju Zandu Kursīti, būs iespējams iemācīties audeņu (jostu un grāmatzīmju) aušanas pamatprincipus un izvēlēto audeni arī pašiem noaust.
 
Pēc Latvijas arheologu iegūtajiem jostu fragmentiem var secināt, ka jostu rotāšanas pamatpaņēmieni izveidojušies laikposmā no 6. līdz 13.gs. Josta bieži vien bija greznākā latviešu goda apģērba sastāvdaļa. Austās jostas, kas šaurākas par 2 cm, sauc par prievītēm, un tās ir izplatītas visā Latvijā. Senāk prievītes lietoja apģērbu, piemēram, brunču, priekšautu siešanai. Kristībās, vedībās, kāzās un citos godos jostas un prievītes izmantoja dāvināšanai. Mūsdienās auž arī grāmatzīmes.
 
Nodarbības dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar garensvītroto un šķērsvītroto audeņu aušanas pamatprincipiem un pašiem noaust izvēlēto audeni. Nodarbības ilgums aptuveni 3 stundas.
 
Dalības maksa nodarbībā 3,00 Ls.
 
Vairāk informācijas un pieteikšanās nodarbībai pa tālruni 63005445.
 
 
Informāciju sagatavoja
Jelgavas reģionālais tūrisma centrs