20.8 °C, 5 m/s, 61 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiNĪP pārbauda māju apkures sistēmu gatavība jaunai sezonai
NĪP pārbauda māju apkures sistēmu gatavība jaunai sezonai
26/09/2012

Vairākās SIA „Jelgavas Nekustamā īpašuma pārvalde” (JNĪP) apsaimniekotajās mājās tiek veiktas hidrauliskās pārbaudes, lai pārliecinātos par apkures sistēmas gatavību jaunajai apkures sezonai un laicīgi novērst avārijas situācijas.

Foto: Ivars Veiliņš

Vairākās SIA „Jelgavas Nekustamā īpašuma pārvalde” (JNĪP) apsaimniekotajās mājās tiek veiktas hidrauliskās pārbaudes, lai pārliecinātos par apkures sistēmas gatavību jaunajai apkures sezonai un laicīgi novērst avārijas situācijas.
 
JNĪP valdes loceklis Juris Vidžis informē, ka hidraulisko pārbaužu mērķis ir gūt pārliecību, ka apkures sistēma ziemā būs droša ekspluatācijā, un īpaši svarīgi tas ir situācijās, kad apkures sistēma daudzdzīvokļu mājā ir nolietojusies. Tādējādi, ja pārvaldnieks nebūs pārliecināts, ka sistēma ziemas sezonai ir gatava, apkure mājai netiks palaista.

Pārbaudes tiek veiktas, pievienojot pārvietojamo sūkni apkures sistēmai, spiediens cauruļvados tiek paaugstināts līdz sešiem bāriem – jo augstāks nams, jo spiediens būs lielāks. Paaugstināts spiediens sistēmā tiek atstāts vismaz uz 24 stundām – gadījumā, ja tas sistēmā ir būtiski samazinājies, tiek meklētas noplūdes vietas, tas ir, sistēmu uzpildei pieslēdz atkārtoti, un vēlreiz tiek pārbaudīta visa sistēma, apsekojot stāvvadus, atzarus, guļvadus utt. Ja spiediens saglabājas, sistēma ir gatava ziemas sezonai, ja ne – sadarbībā ar dzīvokļu īpašniekiem tiek veikti nepieciešamie remontdarbi.
 
Pārbaudes tiek veiktas pēc pulksten 18, kad lielākā daļa dzīvokļu īpašnieku ir mājās. Tas ir būtiski fiksēto defektu novēršanai gadījumos, kad «vājā» apkures sistēmas vieta atklājas kādā dzīvoklī.

Līdz šim brīdim piekrišana veikt hidraulisko pārbaudi saņemta no apmēram 50 daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem, un vairākās mājās šis process jau noslēdzies – būtiski bojājumi apkures cauruļvados tajās nav atklāti.

Nepieciešamību veikt apkures sistēmas hidraulisko pārbaudi daudzdzīvokļu dzīvojamos namos paredz Ministru kabineta noteikumi Nr.907 „Dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošanas, tehniskās apkopes un kārtējā remonta noteikumi”.
 
 
Informāciju sagatavoja
SIA „Jelgavas Nekustamā īpašuma pārvalde”