17.7 °C, 2.9 m/s, 82.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiZinātniskās bibliotēkas galerijā foto izstāde „Saulgriežu laiks”
Zinātniskās bibliotēkas galerijā foto izstāde „Saulgriežu laiks”
30/05/2012

No 1.jūnija līdz 3.jūlijam Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas galerijā būs iespēja apskatīt Edmunda Glūdiņa fotogrāfiju izstādi „Saulgriežu laiks”. Ikviens interesents aicināts uz izstādes atklāšanu un tikšanos ar mākslinieku 1.jūnijā, pulksten 14.

Foto: Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas arhīvs

Ceturtdien, 1.jūnijā, pulksten 14 Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas galerijā tiks atklāta Edmunda Glūdiņa fotogrāfiju izstāde „Saulgriežu laiks”, kad ikvienam būs iespēja tikties ar izstādes autoru.

Vasaras saulgrieži ir ne tikai Līgo vakars un Jāņu diena. Tas ir pārmaiņu laiks – robežšķirtne gan pašā dabā, gan zemkopja darba gadā. Izstādes autors E.Glūdiņš stāsta, ka viņu valdzina mistiskais vasaras saulgriežos – ļaudis lasa jāņuzāles, cenšas uzņemt spēku no dabas, bet daudzi Līgo naktī dodas meklēt mistisko papardes ziedu.

Pēc kalendāra vēl  ir tikai vasaras sākums, bet patiesībā jau vasaras vidus. Pavasara puķes noziedējušas, arī ābeles un ķirši, jasmīni un ceriņi, toties daudzas krāšņas vasaras puķes tikai tad sāk ziedēt. Dabā tā ir garākā diena un īsākā nakts. Līdz Jāņiem zemnieks jau pabeidzis aršanas un sēšanas darbus, pēc Jāņiem sākas spraigs ražas novākšanas posms. Vasaras saulgrieži ir ziemeļu īsās vasaras kulminācija.

Izstādē „Saulgriežu laiks” pārsvarā redzami ziedi. „Tie ikdienā ir ap mums – pļavās, parkos, pašu dārzos. Ziedus mēs dāvinām saviem mīļajiem, ar ziediem paužam savu attieksmi. Tos uztveram katrs citādāk – katram ir sava gaume, savi mīļākie ziedi,” uzskata fotogrāfs.

E.Glūdiņa tuvākās foto tēmas ir saistītas ar dabu – ainavas, dzīvnieki, arī ziedi un portreti. Ar fotogrāfiju mākslinieks bijis vairāk vai mazāk saistīts gandrīz visu dzīvi, pašlaik viņš darbojas tautas foto studijā „Vidze”.

Izstāde Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 3.jūlijam.

Informāciju sagatavoja
Jelgavas Zinātniskā bibliotēka
Ligita Lapiņa