17.9 °C, 2.3 m/s, 85.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiNotiks radošā darbnīca „Nemet ārā, lieto vēlreiz!”
Notiks radošā darbnīca „Nemet ārā, lieto vēlreiz!”
25/05/2012

Trešdien, 30. maijā. plkst. 16.00 kafejnīcas „Silva” āra terasē, sociālās kampaņas „Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!” ietvaros notiks radošā darbnīca „Nemet ārā, lieto vēlreiz!”. Kampaņu organizē biedrība „homo ecos:”.

Foto: Ivars Veiliņš

Trešdien, 30. maijā. plkst. 16.00 kafejnīcas „Silva” āra terasē, sociālās kampaņas „Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!” ietvaros notiks radošā darbnīca „Nemet ārā, lieto vēlreiz!”. Kampaņu organizē biedrība „homo ecos:”.
 
Latvijas Lauksaimniecības universitātes studentes un permakultūras meistars Artūrs Polis stāstīs par dažādu sadzīvē noderīgu lietu izmantošanu vēlreiz un atklās knifiņus, kā šķietami nederīgi priekšmeti var kļūt izmantojami. Piedalīties aicināts ir ikviens – dalība pasākumā ir bez maksas.
 
Kampaņas „Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!” vēstījums ir vienkāršs: mainot savus ikdienas ieradumus – labojot, pārveidojot, šķirojot, lai pārstrādātu, un lietojot vēlreiz – ikviens iedzīvotājs spēj būtiski samazināt poligonā nonākošo atkritumu daudzumu.
 
„Nemet ārā, lieto vēlreiz!” ir viens no pieciem pasākumiem, kas maija pēdējā nedēļā, sadarbībā ar vairākām nevalstiskajām organizācijām, uzņēmumiem un pašvaldībām, norisināsies visā Latvijā. Katrs no pasākumiem atbilst citai „zero waste” jeb „bez atkritumiem” tēmai, kopā aptverot piecas: samazini, lieto vēlreiz, šķiro pārstrādei, salabo un pārveido.
 
Kampaņas „Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!” ideja balstīta „zero waste” (nulles atkritumu jeb nulles izšķiešanas) konceptā, tā vīzija ir pasaule bez atkritumiem. Koncepts ietver ētisku, ekonomisku un efektīvu atkritumu apsaimniekošanas principu, praktizējot videi draudzīgu un ilgtspējīgu dzīvesveidu. „Zero waste”  vienlaicīgi ir mērķis, process un domāšanas veids.
 
Kā liecina 2011. gadā veiktā Eirobarometra aptauja (http://bit.ly/gjBmb4), salīdzinot ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Latvijas iedzīvotājiem ir samērā maza izpratne par iespējām un veidiem pašiem samazināt atkritumu daudzumu. Piemēram, 40% aptaujāto atzinuši, ka atkritumus nešķiro, un šis ir otrs sliktākais rādītājs ES dalībvalstīs. Tomēr zīmīgi liela daļa aptaujāto – 76% – atzīst, ka gadījumā, ja atkritumu šķirošana būtu ērtāka un šķirošanas punkti vieglāk pieejami, viņi atkritumus noteikti šķirotu.
 
Informāciju sagatavoja
Sanita Rībena,
„homo ecos:” projekta www.bezatkritumiem.lv vadītāja