24.5 °C, 2.9 m/s, 82 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiMuzeju nakts 2012 Jelgavā
Muzeju nakts 2012 Jelgavā
11/05/2012

Sestdien, 19.maijā, visā Latvijā notiks tradicionālā Muzeju nakts, kurā piedalīsies arī Jelgavas pilsētas muzeji, kas būs atvērti apmeklētājiem no pulksten 19 līdz vieniem naktī. Šī gada tēma – "Zilā krāsa – jūra".

Foto: Ivars veiliņš

Sestdien, 19.maijā, visā Latvijā notiks tradicionālā Muzeju nakts, kurā piedalīsies arī Jelgavas pilsētas muzeji, kas būs atvērti apmeklētājiem no pulksten 19 līdz vieniem naktī.”. Šī gada tēma – “Zilā krāsa – jūra”
 
Muzeja nakts svinīga atklāšana notiks pulksten 19 pie Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja, kas šogad apmeklētājus priecēs ar pasākumu „Jūra visus vilina”. Apmeklētājiem būs iespēja piedalīties  izstādes „Laivas, jahtas un kuģi manā kolekcijā” atklāšanā un baudīt  kora „Sidrabe” dziedājumu.  Vakara gaitā notiks papīra laiviņu sacensības un dziesmu kari ar dziesmām par jūru. Ar pasākuma programmu var iepazīties Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja mājas lapā.
 
Ā.Alunāna muzejā noteiktos laikos (pulksten 19, 20, 21, 22, 23, 24) notiks pasākumi „Tek ūdens, tek runas kā ūdens”. Tur varēs aplūkot izstādi “Varu sēdēt, varu domāt” un piedalīties  debatēs par Sirsniņmājas folkloras problēmām un risinājumiem līdz mūsdienām.
 
Muzeju naktī bez maksas varēs apmeklēt arī Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torni. Tajā varēs apskatīt visas ekspozīcijas –  „Zemgale – Latvijas prezidentu šūpulis” 3.stāvā, „Jelgava un Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīca laikmeta griežos” 4.stāvā un „Tautas tērps Zemgalē” 5. stāvā, kā arī palūkoties uz Jelgavu no skatu platformas torņa augšā.

Jelgavas pils muzeju naktī rādīs zilus brīnumus. Apmeklētāji varēs iepazīties ar Baltijā lielākās baroka pils vēsturi, apskatīt izstādi „Zilā” un izstādi „Baltija un vācieši”. Ikviens varēs kļūt par aculiecinieku ziliem brīnumiem, piedaloties eksperimentos, kolbās un mēģenēs jaucot šķīdumus, kā arī vērojot zilā ūdens sapņu brīnumus jeb burbuļu pūšanas mākslu.
Interesenti pils aulā varēs noskatīties vairākas dokumentālās filmas par vidi un tās saglabāšanu, kā arī vērot austrumu deju studijas koncertu. Savukārt mazākajiem apmeklētājiem pilī darbosies  radošās darbnīcas „Zilās debesis un jūra”.
Par muzikālo noformējumu rūpēsies universitātes vīru koris „Ozols”, sieviešu koris „Liepa” un jauktais koris „Riti”.
 
Dzelzceļa vēstures muzejā varēs apskatīt muzeja ekspozīcijas un izbaudīt nesteidzīgu vakarēšanu muzeja pagalmā, dzerot pavadones pagatavotu tēju, apēdot līdzpaņemtās maizītes un spēlējot spēli „Tas nav cirks-tas ir dzelzceļš”.
 
Industriālā parka “NP Jelgavas Biznesa Parks” teritorijā, kur agrāk atradās leģendārā “Rīgas autobusu fabrika” jeb RAF, Muzeju nakts ietvaros  pirmo reizi Latvijā notiks RAF vintage festivāls. No pulksten 19 līdz 24 tajā vienuviet būs iespējams apskatīt 16 dažādus RAF autobusu modeļus. No tiem lielākā daļa ir auto inženiera Andra Dambja privātās kolekcijas eksponāti.
Līdz ar Andra Dambja pilnībā un daļēji restaurētajiem RAFiņiem, interesenti varēs iepzīties ar vēsturiskām relikvijām – gleznām, plakātiem, rasējumiem, galdiem, krēsliem un pat to laiku datortehniku, kā arī unikālu foto izstādi, kas atspoguļo rūpnīcas strādnieku ikdienu.
RAF vintage festivāla laikā apmeklētājiem būs iespēja iejusties populārā RAF 22031 Latvija neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas pasažiera lomā, savām acīm skatīt vienu no tikai 10 jebkad saražotajiem RAF 976M autobusiem, kā arī iztēloties, kā savulaik notika tirdzniecība no RAF 2924 autoveikala. Festivālā būs aplūkojams arī Latvijas Antīko automobiļu kluba biedra Valda Ģīļa pasaulē vienīgais līdz šim pilnībā restaurētais mikroautobuss RAF 977 Latvija modelis.

Muzeju naktī no pulksten 19 līdz pulksten 1 naktī savas durvis vaļā būs atvērusi arī vecākā Jelgavas ēka un renesanses laika piemineklis – Jelgavas Sv. Annas evaņģēliski luteriskā baznīca.  Tā ir  iespēja nakts klusumā apskatīt ēku, kurā jelgavnieki raduši garīgu piepildījumu cauri gadsimtiem un spītējot kariem.

Pulksten 17 pie Jelgavas sporta halles, pasākuma „Mana, tava Mītava” atklāšana, kurā Sabiedrības Integrācijas pārvalde aicina 4., 5., un 6.klašu skolēnus kopā ar skolotāju vai vecākiem, piedalīties orientēšanās un piedzīvojumu sacensībās. Lai piedalītos sacensībās, komanda jāpiesaka līdz 15.maijam, nosūtot pieteikumu uz e-pastu: , norādot: komandas nosaukumu, dalībnieku vārdu, uzvārdu, izglītības iestādi, klasi, pieaugušā pavadoņa kontaktinformāciju. Papildinformācija par dalībniekiem un uzdevumiem atrodama nolikumā.
 
 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē


Aptauja