23.7 °C, 2.3 m/s, 82.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiZinātniskās bibliotēkas galerijā – M.Grīnberga fotogrāfiju izstāde
Zinātniskās bibliotēkas galerijā – M.Grīnberga fotogrāfiju izstāde
03/05/2012

No 2.maija līdz 5.jūnijam Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas izstāžu galerijā ir apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas metāla dizaina nodaļas absolventa, mākslinieka Māra Grīnberga fotogrāfiju izstāde.

No 2.maija līdz 5.jūnijam Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas izstāžu galerijā ir apskatāma Latvijas Mākslas akadēmijas metāla dizaina nodaļas absolventa, mākslinieka Māra Grīnberga fotogrāfiju izstāde.

Pēc izglītības un nodarbošanās M.Grīnbergs ir metāldizainers, taču Zinātniskās bibliotēkas izstāžu galerijas sienas rotā mākslinieka fotogrāfijas. Kā viņš pats skaidro, beidzot studijas, un pievēršoties praksei, mākslinieks ātri vien sajutis, ka pietrūkst zīmēšanas, gleznošanas un kompozīcijas – vizuālo iemaņu pamat lietu, kas studijās bijusi neatņemama ikdienas sastāvdaļa daudzus gadus.
 
„Ņemot vērā, ka neesmu tik pašdisciplinēts, lai atrastu laiku grafikai vai gleznošanai, atradu visvieglāko un ātrāko vizuālo blakus tehnoloģiju – fotogrāfiju. Tā tad nu brīvajos brīžos kalpo radošajiem vingrinājumiem. Fotogrāfija ir mans ‘’vizuālais blakus treniņš’’,” par savu aizraušanos ar fotografēšanu skaidro M.Grīnbergs.
 
Viņš ir pārliecināts, ka fotogrāfija ir tikai viens no mākslinieka izteiksmes veidiem, kas ne ar ko daudz no citiem neatšķiras. „Nekad neesmu uztvēris fotogrāfisku attēlu kā ko uzmanības cienīgu, ja uz to mēģina skatīties kā uz atsevišķu nozari. Mākslinieka izglītības programma, neatkarīgi no vēlākas specializācijas, ir ļoti līdzīga visām nozarēm. Nav svarīgi, kādu materiālu vai tehnoloģiju autors izmanto. Svarīga ir tikai izpratne par vizuālo komunikāciju – bāze, ko apgūst ar zīmēšanas, gleznošanas, veidošanas un kompozīcijas studijām,” tā mākslinieks.
 
M.Grīnbergs absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas metāla dizaina nodaļu. Piedalījies izstādēs un konkursos Latvijā gan ar saviem metāldizaina darbiem, gan fotogrāfijām.
 
 
Informāciju sagatavoja
Jelgavas Zinātniskā bibliotēka
Ligita Lapiņa