26.7 °C, 1 m/s, 51.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavā aizsāk Latvijas ukraiņu tautiskā dvieļa izšūšanu
Jelgavā aizsāk Latvijas ukraiņu tautiskā dvieļa izšūšanu
01/03/2012

Sestdien, 3. martā, pulksten 13 Jelgavas Sabiedrības integrācijas pārvaldē Jelgavas ukraiņu kultūras centrs „Džerelo” organizē Vislatvijas akcijas „Izšujam Latvijas ukraiņu tautisko dvieli (rušnik)” atklāšanu, kuras laikā ikvienam interesentam, tiks dota iespēja sniegt savu devumu tautiskā dvieļa tapšanā, izšujot vienu vai vairākus krustdūrienus.

Foto: Jelgavas Sabiedrības integrācijas pārvalde

Sestdien, 3.martā, pulksten 13 Jelgavas Sabiedrības integrācijas pārvaldē Sarmas ielā 4 Jelgavas ukraiņu kultūras centrs „Džerelo” sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas pārvaldi organizē Vislatvijas akcijas „Izšujam Latvijas ukraiņu tautisko dvieli (rušnik)” atklāšanu.

Akcija aizsākās 2011.gada 17.decembrī, kad garīdznieks tēvs Grigorijs no Jēkabpils aizlūdza par akcijas sekmīgu norisi un svētīja audeklu. Akcijas mērķis ir ukraiņu diasporas pārstāvju nacionālās pašapziņas un valstiskās piederības veicināšana, mīlestība pret savu tēvzemi Ukrainu un Latviju – zemi, kurā dzīvo un aug mūsu bērni un mazbērni, kā arī vienotas un saliedētas sabiedrības veidošana starp tautām. Atklāšanas laikā ikvienam interesentam, tiks dota iespēja sniegt savu devumu tautiskā dvieļa tapšanā, izšujot vienu vai vairākus krustdūrienus.

Iniciatīvu par šīs akcijas organizēšanu, lai kopīgi izšūtu Latvijas ukraiņu tautisko dvieli, uzņēmās trīs ukrainietes – Tatjana Lazda un Tatjana Dudčenko no Jelgavas ukraiņu kultūras centra “Džerelo” un Oļena Grabara no Latvijas Ukraiņu Savienības. Viņu centienus atbalsta Rīgas ukraiņu skola, ukraiņu tautas teātris un Latvijas ukraiņu biedrības „Vodograj” no Rēzeknes, „Mrija” no Daugavpils, „Kobzar” no Ventspils, „Jatraņ” no Vangažiem, „Svitanok” no Liepājas, „Dnipro” no Rīgas, Latvijas Ukraiņu Savienība, Latvijas ukraiņu sieviešu apvienība, “Javir” no Jēkabpils un „Džerelo” no Jelgavas.
     
Pašaustu audeklu un diegus izšūšanai no Kolomijas, Krievijas, atsūtīja Oksanas Dovirakas ģimene, bet izšūšanai nepieciešamo shēmu palīdzēja izstrādāt Tarass Kuļiks no Kijevas. Izšūtais Tautiskais dvielis glabāsies LU Akadēmiskās bibliotēkas Ukraiņu Centrā, bet būs iespēja to eksponēt ukraiņu biedrībās Latvijā vai ārpus valsts robežām.

Tautisko dvieli, kura garums ir 5 m un platums 65 cm, izšūs meistari no dažādām Latvijas pilsētām laika periodā no 2012. līdz 2013. gadam. Pirmās Tautisko dvieli sāks izšūt jelgavnieces, bet jau martā tas svinīgi tiks nodots tālāk darba turpināšanai meistarēm no Jēkabpils. Dvielis tiks izšūts ar sarkaniem un melniem diegiem, kur sarkanā krāsa simbolizē prieku, dzīves enerģiju, melnā – zemi, bagātību.
Koks, kas aug vāzē-podā – tas ir simbolisks dzīves koks, kas izaudzis no zariņa, kurš nolauzts no vispasaules dzīvības koka. Uz Dvieļa izšūtā vāze simbolizē Ukrainu, bet 12 lielās puķes – ukraiņu biedrības Latvijā. Mazie ziediņi un pumpuri – tie ir bērni un mazbērni, mūsu nākotne.
Dvieļa vidū – vainags no ozola un irbenāja zariņiem. Irbenājs ir Ukrainas simbols, tāpat kā ozols ir Latvijas nacionālais koks. Ozola zariņi uz dvieļa savijušies ar irbenāja zariņiem, tāpat kā ukraiņu likteņi ir savijušies šeit uz Latvijas zemes.
Dvieļa apakšējā malā savijušās četras stihijas – ūdens, uguns, zeme un gaiss – sensenie simboli – trīsstūri, krusti, rombi, astoņstaru zvaigzne, kas redzama gan ukraiņu, gan latviešu ornamentos. Tie kalpo kā aizsargājoši elementi, kas nes labestību un harmoniju starp materiālo un garīgo dzīvi, apvieno paaudzes un tautas.

Informācija sagatavota
Jelgavas Sabiedrības integrācijas pārvaldē