17.3 °C, 0.8 m/s, 92.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavas īpašais ēdienu piedāvājums – jau ledus skulptūru festivālā
Jelgavas īpašais ēdienu piedāvājums – jau ledus skulptūru festivālā
24/01/2012

Jelgavas Amatu vidusskolas Ēdienu laboratorijā notika otrā meistarklase pilsētas ēdināšanas uzņēmumu speciālistiem. Jelgavas īpašo piedāvājumu – Desertu Šarlotes skūpsts un pamatēdienu Jēkaba bura vairākos pilsētas ēdināšanas uzņēmumos varēs nobaudīt jau Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla laikā no 10. februāra.

Foto: Ivars Veiliņš

Jelgavas Amatu vidusskolas Ēdienu laboratorijā notika otrā meistarklase pilsētas ēdināšanas uzņēmumu speciālistiem. Jelgavas īpašo piedāvājumu – Desertu Šarlotes skūpsts un pamatēdienu Jēkaba bura vairākos pilsētas ēdināšanas uzņēmumos varēs nobaudīt jau Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla laikā no 10. februāra.

Jelgavai tagad ir savi īpašie ēdieni, kas tā baudītājiem atgādina par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas vēsturi. Divus jaunos ēdienus par īpašiem padara ne tikai to nosaukumi – Hercoga bura un Šarlotes skūpsts, bet arī speciāli izstrādātas receptes, ko radījušas Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tāluma un Ligita Ziemele ar saviem audzēkņiem. 

Šos ēdienus savā ēdienkartē iekļaus bistro „Silva”, ģimenes restorāns „Hercogs”, kafejnīca „Tami tami”, kafejnīca „Lienīte” un kafejnīca „Zemnieku cienasts”. Jelgavas īpašais piedāvājumu Šarlotes skūpsts un Hercoga bura ēdināšanas uzņēmumos tiks piedāvāti vienota noformējuma ēdienkartē.

Praktiskajā seminārā Amatu vidusskolā piedalījās četrpadsmit ēdināšanas uzņēmumu speciālisti. Meistarklasi vadīja ēdienu izstrādātājas – Amatu vidusskolas skolotājas. Pavāri kopā ar 3.kursa audzēkņiem izmēģināja kārtainā deserta Šarlotes skūpsts gatavošanu. Deserts ir olu-biezpiena krēma un divu veidu sulas želejas uzputeņu kārtojums, kurā deserta maigā garša tiek atsvaidzināta ar augļu-ogu biezeņa mērci. Desertu dekorē ar svaigām ogām.

Hercoga bura ir pamatēdiens, kas gatavots no krāsnī ceptas īpaši marinētas cūkgaļas, kuru pasniedz ar karamelizētiem skābētiem kāpostiem, dažādiem ceptiem dārzeņiem un saknēm, brūklenēm, kā arī smiltsērkšķu un ābolu sulas mērci.     

Speciālisti pārrunāja Jelgavas īpašā piedāvājuma pamatēdiena un deserta pagatavošanas un pasniegšanas nianses. Pavāri atzinīgi novērtēja to, ka Hercoga bura ir gatavota no vietējiem produktiem, izmantojot klasiskus gatavošanas paņēmienus, kas bija pazīstamas hercoga Jēkaba valdīšanas laikā. Savukārt Šarlotes skūpsta garša tika novērtēta kā izcila.

Hercogs Jēkabs būtiski modernizēja savu valsti – tika radītas 70 manufaktūras, uzbūvēti vairāk nekā 135 kuģi, attīstīta pilsētu amatniecība, celtas baznīcas un skolas. Hercoga tirdzniecības flote bija lielākā Baltijas jūrā un izvadāja hercogistes ražojumus uz daudzām pasaules valstīm.
Hercogs Jēkabs 1645. gadā apprecējās ar Brandenburgas-Prūsijas princesi Luīzi Šarloti, kura bija guvusi savam laikam lielisku izglītību, izcēlās ar asu prātu un dotībām finanšu operācijās. Veiksmīga bija arī Jēkaba un Šarlotes ar deviņiem bērniem svētītās ģimenes dzīve.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā