24.6 °C, 2.8 m/s, 59.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiKonkurss palīdzēs jauniešiem sagatavoties studijām un darba gaitām
Konkurss palīdzēs jauniešiem sagatavoties studijām un darba gaitām
11/01/2012

Jau otro gadu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju aicina vispārizglītojošās skolas līdz 23.janvārim pieteikt 10.-12.klašu skolēnus konkursam “Smārts. Spēle tiem, kas mācās”. Tajā tiks skarti galvenie aspekti, kas jāņem vērā pirms došanās darba tirgū, īpaši akcentējot darba tiesības un darba aizsardzības jautājumus.

Jau otro gadu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju aicina vispārizglītojošās skolas līdz 23.janvārim pieteikt 10.-12.klašu skolēnus konkursam “Smārts. Spēle tiem, kas mācās”. Tajā tiks skarti galvenie aspekti, kas jāņem vērā pirms došanās darba tirgū, īpaši akcentējot darba tiesības un darba aizsardzības jautājumus.

“Rīkojot konkursu “Smārts. Spēle tiem, kas mācās” un to atbalstošās aktivitātes, mēs veicinām informētību un izpratni par darba tiesību un darba aizsardzības pamatiem tiem, kuriem profesijas izvēle un darba gaitas ir vēl tikai priekšā. Piedaloties konkursā, jaunieši ķļūst drošāki un pārliecinātāki par savām tiesībām un pienākumiem, lai būtu gatavi veidot savstarpēji atbildīgākas un cieņpilnākas attiecības ar darba devējiem un pastāvēt par sevi. Jauniešu izaugsmi konkursa gaitā vēroju jau pērn un varu pārliecināti teikt, ka ikviens darba ņēmējs varētu no skolēniem mācīties pieeju šo svarīgo jautājumu apgūšanā un risinājumu meklēšanā. Mums arī būs iespēja to darīt, skatoties pusfinālu un finālu pārraides televīzijā,“ piebilst Pēteris Krīgers, LBAS priekšēdētājs.

Konkursa “Smārts. Spēle tiem, kas mācās” mērķis ir veicināt vispārizglītojošo mācību iestāžu skolēnu interesi un izpratni par darba tiesībām un darba aizsardzību, kā arī citām prasmēm un zināšanām, kas ir nepieciešamas sekmīgai karjeras uzsākšanai. Arī Jelgavas vispārizglītojošās skolas ir aicinātas līdzdarboties un mudināt 10.-12.klašu audzēkņus piedalīties konkursā, tā palīdzot viņiem paplašināt un nostiprināt zināšanas un izpratni par darba tiesībām un darba aizsardzību, iegūt konkurētspējīgas priekšrocības pirms došanās darba tirgū, attīstīt komandas sajūtu un sevis prezentēšanas prasmes.

Konkurss norisināsies trīs kārtās. Pirmajā kārtā visi dalībnieki internetā atbildēs uz jautājumiem par darba tiesībām, darba aizsardzību, sociālo dialogu un arodbiedrību lomu. Pēc pirmās kārtas pusfinālos iekļūs piecas rezultatīvākās skolas no katra reģiona (Vidzeme, Zemgale, Kurzeme, Latgale) un Rīgas. Tās pārstāvēs 10 skolēni, kuri kopsummā būs ieguvuši augstāko punktu skaitu. Savukārt finālā iekļūs viena zinošākā komanda no katra reģiona.

Reģionālie pusfināli un nacionālais fināls tiks filmēti un pārraidīti speciāli konkursam veltītajās pārraidēs Latvijas Televīzijā. Nokļūšana reģionālajos pusfinālos un nacionālajā finālā būs iespēja skolām un skolēniem nacionālā mērogā prezentēt savas zināšanas un prasmes darba tiesiskajās attiecībās un darba drošībā pirms darba gaitu uzsākšanas.

Katrs finālā uzvarējušās komandas skolēns saņems viedtālruni Nokia 500. Uzvarētāju skola kā balvu saņems portatīvo projektoru, parējās 4 fināla komandu skolas balvā iegūs iespēju papildināt skolas bibliotēku 150 latu vērtībā.

Pērn konkursā “Smārts. Spēle tiem, kas mācās” uzvarēja un Latvijas zinošāko skolēnu titulu darba tiesību un darba aizsardzības jomās saņēma Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 10.D klases komanda. Vidzemi finālā pārstāvēja Limbažu 3.vidusskolas 11.A klases komanda, Kurzemi – Kandavas K. Mīlenbaha vidusskolas 12.A klases komanda, Latgali – Preiļu Valsts ģimnāzijas 12.klases 3D kursa komanda un Zemgali – Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 12.komerczinību klases komanda.

LBAS konkursu rīko Eiropas Sociālā fonda projektā „Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos” (Nr.1DP/1.3.1.3.2../08/IPIA/NVA/001). Konkurss tiek rīkots sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, to atbalsta Labklājības ministrija un Valsts darba inspekcija.

Informācija sasgatavota
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībā