17.1 °C, 1.8 m/s, 94.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiProfesionāļi degustē Jelgavas īpašos ēdienus
Profesionāļi degustē Jelgavas īpašos ēdienus
05/12/2011

Foto: Ivars Veiliņš

Pirmdien, 5.decembrī, Jelgavas Amatu vidusskolas jaunatklātajā Ēdienu laboratorijā notika meistarklase, kurā divdesmit divi pilsētas ēdināšanas uzņēmumu vadītāji un pavāri degustēja īpašos Jelgavas ēdienus – Hercoga bura un Šarlotes skūpsts. Praktisko semināru vadīja ēdienu recepšu izstrādātājas – Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tāluma un Ligita Ziemele kopā ar saviem audzēkņiem.

Praktiskajā seminārā piedalījās četrpadsmit Jelgavas uzņēmumu pārstāvji. Pēc ēdienu nobaudīšanas speciālisti izteica savu viedokli un atzina, ka pēc recepšu aprobēšanas labprāt iekļautu tos savu uzņēmumu ēdienkartē. Arī Amatu vidusskolas skolotāja Aina Tāluma uzsvēra, ka pilnībā gatavs Jelgavas īpašais piedāvājums būs tikai tad, kad ēdināšanas uzņēmumu speciālisti tos būs iedzīvinājuši savās virtuvēs.

Speciālisti atzinīgi novērtēja to, ka Hercoga bura ir gatavota no vietējiem produktiem izmantojot klasiskus gatavošanas paņēmienus, kas bija pazīstami jau hercoga Jēkaba valdīšanas laikā. Savukārt Šarlotes skūpsta garša tika novērtēta kā izcila.

Plānots, ka jau janvārī notiks nākamā meistarklase, kurā speciālisti praktiskā darbā aprobēs ēdienu gatavošanas paņēmienus un pasniegšanu.

Pamatēdiens Hercoga bura ir cūkgaļas šķiņķa cepetis, kas marinēts ābola sulā, ierīvēts ar smiltsērkšķu izspaidām un ķiplokiem, bet pirms cepšanas ieberzēts ar kadiķogām, cukuru un sinepēm. Kā piedevas tiek pasniegti vietējie dārzeņi – krāsnī cepti kāļi, kartupeļi, glazēti burkāni, cepti āboli un sautēti kāposti.

Šarlotes skūpsts ir biezpiena krēma un divu sulu uzputeņu kārtojums, kurā deserta maigā garša tiek atsvaidzināta ar ābolu biezeņa un smiltsērkšķu sulas mērci. Desertu dekorē ar svaigām ogām.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā