17.9 °C, 1.9 m/s, 92.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiRūdolfa Kronberga akmens ziedi uzziedēs Trīsvienības tornī
Rūdolfa Kronberga akmens ziedi uzziedēs Trīsvienības tornī
29/11/2011

Piektdien, 2.decembrī, pulksten 16 Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē tiks atklāta gleznotāja Rūdolfa Kronberga (1911 – 1977) simtgadei veltīta gleznu izstāde „Akmens ziedi”.

Lai gan mākslinieka dzimtenē viņa vārds ir tikpat kā svešs, R.Kronbergs ar savu neparasto glezniecību savulaik bija ieguvis ievērību ne tikai Zviedrijā, kur viņš dzīvoja pēc Otrā pasaules kara, bet arī Francijā un Anglijā.

Mākslinieks eksperimentēja ar krāsām un gleznoja ar akrila krāsām, pirms tās bija izplatījušās pasaulē. Viņš pat izgudroja savu pastolakas tehniku, kurā gleznoja mikroskopos ieraudzīto minerālu pasauli, kas ultravioleto staru iespaidā maina krāsu. Šie abstraktie darbi jeb „akmens ziedi”, kas guvuši plašu ievērību izstādēs Parīzē un Londonā, būs apskatāmi arī Jelgavā. Jubilejas izstādē varēs iepazīt gan mākslinieka zīmējumus un figurālos darbus, gan arī viņa abstrakcijas. Tā būs iespēja pieskarties neordinārai personībai un viņa pasaules izjūtai.

Šī Rūdolfa Kronberga gleznu un zīmējumu skate Jelgavā ir pirmā, kas dzimtenē sarīkota viņa simtgades reizē. Izstāde Sv.trīsvienības baznīcas tornī būs apskatāma līdz 21.janvārim.

Pēc izstādes atklāšanas pulksten 17 turpat izstāžu zālē notiks Jura Kronberga (R.Kronberga dēla) dzejas priekšlasījums autora izpildījumā.
 
Ieeja uz izstādes atklāšanu un dzejas vakaru – bez maksas.

Informāciju sagatavoja
Jelgavas reģionālais tūrisma centrs