22.3 °C, 3 m/s, 72.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiTūrisma centrs aicina uz radošo nodarbību
Tūrisma centrs aicina uz radošo nodarbību
21/11/2011

Ceturtdien, 24.novembrī, pulksten 18 Trīsvienības baznīcas tornī notiks radošā nodarbība „Atbrauca Mārtiņš, atrībināja”. Nodarbības dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar ķekatu tradīcijām, izveidot masku ķekatu gājieniem un kopīgi iemācīties kādu rotaļu.
 
Laiks no Mārtiņdienas līdz Ziemas saulgriežiem ir piesātināts ar sirsnīgām, jautrām un pat noslēpumainām tradīcijām. Viena no šādām tradīcijām ir ķekatas jeb budēļi, kad latvieši, uzvilkuši maskas, izstaigā tuvējās mājas un dārzus. Budēļi atnesa svētību ikvienai vietai, kur tie mēdza uzturēties – vai tā būtu istaba ar kuplo mājas ļaužu saimi, vai laidars ar mājlopiem, zirgu stallis, vai linu un miežu lauks, vai kāpostu dārzs. Lai arī ķekatnieku trokšņošana un izdarības šķiet visai nenopietnas, patiesībā šai tradīcijai ir dziļa jēga un nozīme – tās galvenā funkcija ir ļauno garu aizbaidīšana. Viņu nemitīgā diešana un lēkāšana ir tas dzīvības un kustības spēks, kas liek apjaust ziemas stingumā iekapsulētos snaudošos dabas spēkus.
 
Ikviens ir aicināts piedalīties nodarbībā, uzzināt vairāk par jautro tradīciju, kā arī pagatavot pašam savu masku, ar ko doties ķekatās. Dalības maksa nodarbībai ir 3 lati vai 80 santīmi pirmsskolas vecuma bērniem. Dalībai nodarbībā vēlams iepriekš pieteikties pa telefonu 6300 5447 vai 6300 5445.
 
 
Informāciju sagatavoja
Jelgavas reģionālais tūrisma centrs