23.8 °C, 3.7 m/s, 62.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiEiropas Mobititātes nedēļas noslēgumā – diena bez auto
Eiropas Mobititātes nedēļas noslēgumā – diena bez auto
21/09/2011

Foto:Ivars Veiliņš

Ceturtdien, 22.septembrī, Jelgavas iedzīvotāji aicināti piedalīties akcijā „Diena bez auto!” un pārvietoties kājām vai izmantot tādus transporta veidus, kuri nerada vides piesārņojumu – velosipēdus, skrituļslidas, segvejus, skeitbordus, skrejriteņus un citus alternatīvus pārvietošanās līdzekļus.

Eiropas Mobilitātes nedēļa ir iespēja mainīt ieradumus un pašiem izbaudīt priekšrocības, ko sniedz klusāka, mazāk piesārņota vide un, iespējams, nedaudz fiziskas aktivitātes.
 
Eiropas Mobilitātes nedēļā katru gadu piedalās arvien vairāk valstu un to pašvaldību, organizējot pasākumus un informatīvās kampaņas, lai rosinātu iedzīvotājus saudzēt apkārtējo vidi no piesārņojuma un pievērsties veselīgākam dzīvesveidam.
 
Šī gada mobilitātes nedēļas galvenā tēma ir „Alternatīvā mobilitāte” un tās mērķis ir mudināt pilsētās dzīvojošos Eiropas pilsoņus izmantot tādus pārvietošanās veidus, kas rada mazāk ogļskābās gāzes: iešanu kājām, riteņbraukšanu vai sabiedrisko transportu.
Mobilitātes nedēļa Eiropā pirmo reizi tika organizēta 2002.gadā. Tā sekmē Eiropas iedzīvotāju veselības uzlabošanos, jo pievērš uzmanību jomai, kas ir atbildīga par lielāko daļu kaitīgo emisiju, kas veicina pārmaiņas klimatā un ozona slānī. Transporta ietekmi uz veselību izjūt katrs, un šī kampaņa ir iespēja pašvaldībām uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti, aicinot izmantot alternatīvus pārvietošanās veidus ikdienā.

Pārmērīga automobiļu lietošana kaitē dzīves kvalitātei. Problēmas simptomi ir troksnis, gaisa piesārņojums, sastrēgumi un sabiedriskās telpas sašaurinājums. Līdz ar tādu resursu kā enerģija, zeme, ūdens un izejvielas pieejamības samazināšanos pieaug izpratne par to, ka vajag alternatīvas transporta formas, kas izraisa mazāku piesārņojumu, patērē mazāk resursu un palīdz mazināt siltumnīcefekta gāzu izmeti.

2011. gada pasākumi iezīmē Eiropas mobilitātes nedēļas desmito gadadienu. Pēdējos desmit gadus mobilitātes nedēļa ir atbalstījusi pilsētu centienus radīt iedzīvotājiem patīkamāku un veselīgāku vidi, mudinot viņus mazināt satiksmes sastrēgumus un veicinot ilgtspējīgus un cilvēka muskuļu darbinātus transporta veidus.
 
Saistītie raksti: Jelgavā veicina alternatīvo mobilitāti

Informāciju apkopoja
Evika Kaufelde
Jelgavas pilsētas domes administrācijas
Sabiedrības integrācijas pārvalde