23.9 °C, 1.8 m/s, 62.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiKonkurss „Baltais aplis” pilsētas skolēniem
Konkurss „Baltais aplis” pilsētas skolēniem
06/09/2011

1236. gada rudens saulstāvjos Saules kaujā mūsu senči – baltu ciltis – vienotībā iznīcinoši sakāva Zobenbrāļu ordeni. Tā bija baltu cilšu vienības diena. Baltu vienotības apzināšanai un stiprināšanai katru gadu 22. septembrī Latvijā un Lietuvā ir kopīgi svētki – abu valstu atzīta Baltu vienības diena. Saules kauja bija pirmā lielākā latviešu un lietuviešu karaspēku uzvara pār krustnešiem. Ko tas mums nozīmē šodien? Pirmajā brīdī šķiet, ka neko. Tas ir pārāk tāls notikums, cits laikmets, cita civilizācija.Un tomēr – nē. Tas pasaka ko ārkārtīgi svarīgu par mūsu tautu. Mūsu senči ir bijuši varonīgi un prasmīgi cīnītāji. Jau no pašas esības sākuma, mēs esam cīnījušies par savas tautas brīvību. Tieši ar šo atgādinājumu Baltu vienības diena ir nozīmīga. Cik vien tālu varam ielūkoties pagājībā, redzam – mēs esam cīnījušies.

Lai veicinātu un veidotu jauniešu izpratni par tradicionālām, vispārcilvēciskām un patriotiskām  vērtībām, pieņemtu tās un veidotos par atbildīgu, demokrātisku savas valsts un Eiropas pilsoni, Jelgavas pilsētas Sabiedrības integrācijas pārvalde izsludina Baltu vienības dienā skolēnu konkursu „Baltais aplis”. Konkursā, kas norisināsies no 5. līdz 19. septembrim, var piedalīties Jelgavas pilsētas 7.-9. klašu skolēni (individuāli). Konkursamērķis irstiprināt baltu tautu – latviešu un lietuviešu – draudzību un paplašināt jauniešu izpratni par baltu tautu vēsturi interaktīvā veidā. Lai piedalītos konkursā, ir jāaizpilda pieteikuma veidlapa (atrodama zemāk) un kopā ar atbildēm līdz  19.septembrim jānosūta uz e-pastu:
Konkurss paralēli notiek arī visās skolās Jonišķos Lietuvā.

Dalībniekam jāsagatavo atbildes uz dotajiem jautājumiem, kas sniegs priekšstatu par Latviju un latviešiem, Lietuvu un lietuviešiem, vēsturiskiem procesiem, personībām un tml.
Atbildes uz konkursa jautājumiem vērtēs žūrija – vēstures speciālists un neatkarīgi žūrijas locekļi.

20 precīzāko atbilžu autori no Jelgavas pilsētas un 20 no Jonišķiem tiks apbalvoti ar izglītojošu un aizraujošu ekskursiju uz Saules kaujas vietām netālu no Jonišķiem Lietuvā. Dienas programmā tiks iekļauta iepazīšanās ar Jonišku pilsētu, Jonišku Saules ģimnāziju, ka arī tikšanās un komunikācija neformālā vidē ar Jonišķu jauniešiem.

Noslēguma pasākums ar apbalvošanu un ekskursiju notiks 22. septembrī no pulksten 14:00 līdz 21:30.

Informāciju sagatavoja
Jeļena Grīsle
Jaunatnes lietu speciāliste
Jelgavas pilsētas domes administrācijas
Sabiedrības integrācijas pārvalde
Tel.: +371 63022724