20 °C, 2.1 m/s, 81.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiFestivālā – pasaulē pirmā degošā smilšu skulptūra (papildināta galerija)
Festivālā – pasaulē pirmā degošā smilšu skulptūra (papildināta galerija)
04/07/2011

Foto: JPPA “Kultūra” arhīvs

No 4. līdz 10. jūlijam, Jelgavas pilsētā, Uzvaras parkā, norisinājās 5. Starptautiskā Smilšu skulptūru festivāls „Summer signs” (Vasaras zīmes). Smilšu skulptūras tika veidotas par tēmu Cirks.
 
Smilšu skulptūru konkursam tika saņemti 42 pieteikumi, dalībai festivālā žūrijas komisija atlasīja 16 pasaulē atzītus tēlniekus no Čehijas, Nīderlandes, ASV, Krievijas, Ungārijas, Itālijas, Lielbritānijas un Latvijas. Jau pēc Saulgriežu svētkiem skulptori aizsāka papildus smilšu mākslas objektu radīšanu – Smilšu bāru un skulptūru ar bērnu smilšu rotaļu laukumu. Cēsu Alus Smilšu Bāra veidošana uzticēta latviešu tēlniekam Kristam Zariņam, kurš pirms diviem gadiem uzbūvēja smilšu bāru baroka stilā, bet šoreiz – kā ceļojošā cirka ratus. Savukārt 1. smilšu skulptūru festivāla uzvarētājs Krievijas mākslinieks Andrejs Molokovs būvē pasākuma ģenerālsponsora – Ceļu būvniecības sabiedrības „Igate” – 6 metrus augsto festivāla centrālo skulptūru ar bērnu smilšu rotaļu laukumu.
 
Ņemot vērā pasaules pieredzi un iedzīvotāju lielo interesi iepriekšējos gados, šogad skatītājiem ir iespēja ielūkoties arī skulptūru tapšanas procesā. Tas nozīmē, ka katru dienu no 4. līdz 7. jūlijam no pulksten 11 līdz 19 Uzvaras parks būs atvērts un interesenti varēs vērot, kā mākslinieki smilšu kalnus pārvērš mākslas darbos.Kopumā konkursa darbu un papildus skulptūru veidošanai izlietos vairāk kā 500 tonnas smilšu.
 
Nedēļas nogalē, no 8. līdz 10. jūlijam, paredzēta plaša kultūras programma un katru vakaru skatītāji pēc koncertiem varēs novērtēt pasaulē pirmo degošo smilšu skulptūru. Šādu iespēju festivāla apmeklētājiem piedāvās Latvijas dizaineris Raimonds Cīrulis kopā ar tēlnieku Ģirtu Burvi, izdomājot īpašu tehnoloģiju, lai smiltis degtu. Šo procesu mazākos apmēros viņi izmēģinājuši savā darbnīcā, bet Jelgavā to pirmo reizi varēs redzēt plašāka publika. Labāko darbu apbalvošana notiks piektdien, 8. jūlijā, pulksten 20.
 
Baltijā lielāko smilšu skulptūru festivālu organizē Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra „Kultūra” un Jelgavas pilsētas Dome ar ceļu būvniecības sabiedrības „Igate” atbalstu.
 
Papildus informācija.
 
Informāciju sagatavoja
Jelgavas pilsētas pašvaldības
projektu vadītājs
Ivars Pirvics