14.8 °C, 1.3 m/s, 94.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLatvijai uzvara Permas Starptautiskajā metāla tēlniecības festivālā
Latvijai uzvara Permas Starptautiskajā metāla tēlniecības festivālā
08/06/2011

Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra “Kultūra”

Metālapstrādes dienas ietvaros 10. septembrī Jelgavā pirmo reizi notiks Starptautiskais metāltēlniecības simpozijs „Otrā elpa”, kura mākslinieciskais vadītājs būs pazīstamais tēlnieks Kārlis Īle.

Latvijas tēlnieks Kārlis Īle, kurš janvārī kopā ar Mintautu Buškevicu ieguva zelta medaļu prestižajā starptautiskajā ledus skulptūru festivālā Harbinā (Ķīna), kā arī ar tēlnieci Agnesi Rudzīti izcīnīja pirmo vietu Habarovskas Starptautiskajā ledus skulptūru festivālā „Ledus fantāzija”, pāris dienas atpakaļ, jūnija sākumā atvedis Latvijai vēl vienu starptautisku uzvaru – šoreiz no Permas Starptautiskā mūsdienu metāla tēlniecības festivāla „Mākslas sezona”. Tēlniekam Kārlim Īlem šogad Jelgavas pilsētas dome ir piešķīrusi Goda rakstu par aktīvu radošu darbību, sasniegumiem starptautiskos ledus skulptūru festivālos un Jelgavas pilsētas vārda popularizēšanu.

Perma ir liela industriāla pilsēta pie Urālu kalniem, kas pēdējos gados kļuvusi par vienu no Krievijas ievērojamākajiem kultūras un mākslas centriem. Pilsētas vadība katru gadu rīko vairākus mākslas festivālus un nozīmīgākais no tiem ir visā Krievijā atzītais Starptautiskais mūsdienu plastiskās tēlniecības festivāls, kura ietvaros tiek veidotas vides skulptūras no dažādiem ilgmūžīgajiem materiāliem: akmens, metāla, koka.

Katru gadu uz festivālu tiek aicināts arī kāds tēlnieks no Eiropas. Šogad dalībai izraudzīts Latvijas tēlnieks Kārlis Īle, jo neraugoties uz to, ka popularitāti tēlnieks iemantojis ar panākumiem ledus, smilšu un uguns skulptūru konkursos, tikpat pārliecinoši viņš strādā arī ar tēlniecības tradicionālajiem materiāliem – akmeni, metālu un koku. To Kārlis pierādīja arī Permā, iegūstot festivāla galveno balvu – prestižo Nikolaja Polukarova kausu.

Savulaik Kārlis Īle Latvijas Mākslas akadēmijā beidzis figurālās tēlniecības meistardarbnīcu pie profesora Alberta Terpilovska, un joprojām veiksmīgi turpina darboties figurālās tēlniecības jomā. Pats tēlnieks atšķirībā no daudziem mūsdienu māksliniekiem uzskata, ka cilvēka figūra nekad nenovecos un mākslā savu aktualitāti nezaudēs, jo to vienmēr var veidot atbilstoši attiecīgā laikmeta garam.

Permas festivāla ietvaros tēlnieks radīja 2.65 m augstu figurālu kompozīciju „Taurenis”, kas veidota autortehnikā – ažūrs metinājums ar glezniecisku faktūru. Skulptūrā attēlots trausls taurenis ar stilizētu vīrieša ķermeni, kas garāmgājējiem sniedz daļu no sevis – ziedu.

Kārlis stāsta, ka vērojot apkārtējo vidi un ikdienu, viņam aizvien būtiskāks šķiet emocionālās informācijas trūkums, jo pilsēta kā cilvēka radīta sintētiska vide laika gaitā attīstījusies tik vērienīga, ka cilvēku paņem savā varā. Mūsdienu pasaules pilsētās ir ļoti daudzi lieliski intelektuāli un konceptuāli vides objekti, taču mazākumā ir vērtības, kas vienlaikus būtu gan estētiskas, gan emocionālas. „Taurenis” ir skulptūra, kas radīta no rūpnieciska materiāla, bet vienlaikus tas ir arī plastisks un juteklisks tēls, kas dvēseliski papildina pilsētas vidi.

Tēlnieks no akmens un metāla darinājis daudzus lielformāta vides objektus arī Latvijā. Pamanāmākie no tiem ir – Saldus pilsētas strūklaka „Medus piliens”, granīta skulptūra „Dzērveņēdājs” Ventspilī, sadarbībā ar tēlnieku Ģirtu Burvi piemineklis „Skursteņslauķis un mūrnieks” Rīgā, kā arī ažūra autortehnikā darinātās skulptūras „Lietusļautiņi” Ikšķilē, skulptūra „Vārna” Liepājā un skulptūra „Ilūzija” Biksērē.

Nākamo Kārļa veikumu būs iespējams novērtēt 5. Starptautiskajā Smilšu skulptūru festivālā Jelgavā, kurš aicinās apmeklētājus no 4. līdz 10. jūlijam Uzvaras parkā. Šogad festivāla tēma ir „Cirks”.

Jelgavas pieaugušo izglītības centrs (PIC) ik gadu Jelgavā organizē Metālapstrādes dienu, kuras mērķis veicināt iedzīvotāju, īpaši jauniešu, interesi par metālapstrādi kā perspektīvu nozari un nākotnes profesiju. Jelgavas pilsēta metālapstrādi ir izvirzījusi kā vienu no tās attīstības prioritātēm.

Šogad Metālapstrādes diena Jelgavā plānota 10. septembrī Uzvaras parkā, kuras ietvaros notiks pirmais metāltēlniecības simpozijs „Otrā elpa”. Simpoziju organizē Jelgavas pilsētas dome, PIC un Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra „Kultūra” sadarbībā ar Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociāciju.

Simpozijā no 2. līdz 10. septembrim piedalīsies Lietuvas un Latvijas metālapstrādes mākslinieki, kuri izgatavos lielformāta metālmākslas objektus, instalācijas un skulptūras. Darbos tiks iestrādāti mākslīgie vai dabīgie apgaismes ķermeņi, kuri ar tumsas iestāšanos iemirdzēsies muzikāli teatrālā priekšnesumā.

Informāciju sagatavoja
Ivars Pirvics
Projektu vadītājs
Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra “Kultūra”