17.5 °C, 2.1 m/s, 82.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi praktizējas metālapstrādē
Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi praktizējas metālapstrādē
27/04/2011

CNC_prakses

Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi sākuši praksi metālapstrādē uz ERAF projekta ietvaros iegādātām CNC iekārtām – frēzēm un virpām, kādas aizvien biežāk tiek izmantotas ražošanas uzņēmumos Latvijā.

Martā Jelgavas reģionālā Pieaugušo izglītības centra (JRPIC) Metālapstrādes apmācības filiāles telpās Krišjāņa Barona ielā 40 praksi uzsākuši Jelgavas Amatu vidusskolas 4.kursa izglītojamie.

Jaunieši praktiskās iemaņas apgūst darbā ar sešām ciparu programmas vadības (CNC – computer numerical control) iekārtām – frēzēm un virpām, kuras iegādātas Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansēta projekta „Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana Jelgavas Amatu vidusskolā” (vienošanās Nr.3DP/3.1.1.1.0/10/IPIA/VIAA/033) ietvaros.

JRPIC Metālapstrādes apmācības filiāles vadītājs Māris Ernstsons uzsver, ka JRPIC uzkrāta liela pieredze CNC programmēšanas apmācībā, un ir ļoti svarīgi, lai audzēkņi iemācītos darboties ar dažādām vadības programmām – tas pavērtu viņiem plašākas iespējas darba tirgū. „Izvēloties, kurus darba galdus iegādāties par projekta līdzekļiem, tika ņemts vērā, kādas CNC iekārtas tiek vairāk izmantotas ražošanas uzņēmumos Latvijā. Dažādu programmu apguve ļaus vieglāk saskatīt līdzības un risinājumus programmās, ar kurām nav strādāts,” saka M.Ernstsons

Projekta aktivitātes uzsāktas 2010.gada augustā un tās paredz mācību bāzes attīstību divās kompetencēs – „Mehānika un metālapstrāde” un „Pārtikas ražošanas tehnoloģiju un izstrādājumu izgatavošana”, kā arī vispārizglītojošo un dabas zinību mācību priekšmetu apguves uzlabošanu.

Metālapstrādes aprīkojuma un programmnodrošinājuma piegādi, kas ir finansiāli apjomīgā projekta aktivitāte – 756 400,50 LVL apmērā – nodrošinājis SIA „Instro”. Projekta kopējais plānotais finansējums ir 1 182 990 LVL, t.sk. ERAF finansējums – 1 017 371 LVL (86%), pašvaldības līdzfinansējums – 140 776 LVL (11,9%), valsts budžeta dotācija – 24 843 LVL (2,1%).

Papildus šīm aktivitātēm projekta ietvaros ir veikti pasākumi būvdarbu uzsākšanai Jelgavas Amatu vidusskolas ēkās Akadēmijas ielā 25 un Elektrības ielā 6/8 – sagatavota būvdarbu un to autoruzraudzības, būvuzraudzības iepirkumu dokumentācija, martā izsludināts būvdarbu konkurss „Jelgavas Amatu vidusskolas rekonstrukcija un energoefektivitātes paaugstināšana”. ERAF projekta ietvaros plānotos būvdarbus apvienos ar Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansētā projektā „Energoefektivitātes paaugstināšana Jelgavas Amatu vidusskolā” paredzētajiem darbiem. Paredzēts, ka būvdarbi Amatu vidusskolā tiks uzsākti maijā un pabeigti līdz 15.septembrim.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā