22.4 °C, 3.1 m/s, 56.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiNotiek Civilās aizsardzības komisijas štāba mācības
Notiek Civilās aizsardzības komisijas štāba mācības
16/02/2011

FOTO: Ivars Veiliņš

Trešdien, 16. februārī, Pašvaldības Operatīvās informācijas centrā (POIC) notika Jelgavas pilsētas, Jelgavas novada un Ozolnieku novada Civilās aizsardzības (CA) komisijas štāba mācības. Mācību laikā CA komisijas uzdevums bija koordinēt krīzes situāciju Ozolnieku novadā, pieņemot, ka uz ceļa notikusi automašīnu sadursme un izveidojusies sprādzienbīstama situācija.

Mācību situācija paredzēja iespējamo degvielas vedēja un ar minerālmēsliem piekrautas smagās mašīnas sadursmi. Pēc situācijas apraksta saņemšanas CA komisijas sastāvā esošajiem pašvaldības vadības un atbildīgo dienestu pārstāvjiem mācību nolūkā bija jāveic vairāki uzdevumi, kas saistīti ar operatīvās informācijas analīzi un koordinēšanu – notikuma vietas noteikšana un raksturošana, situācijas un iespējamo seku izvērtēšana, apdraudētās teritorijas, norobežošanas zonas noteikšana, iedzīvotāju apziņošanas metodes noteikšana, evakuācijas nepieciešamības izvērtējums un organizēšana.

Mācību krīzes situācijas izvērtēšanā palīdzēja vairāku gadu garumā īstenotais projekts „Pārrobešu sadarbības iniciatīva riska vadības sistēmas veidošanai Latvijas un Lietuvas kaimiņu reģionos II”, kura realizācijas laikā tika veikts risku novērtējums, apzināti to avoti un izpausmes, kas ļauj noteikt apdraudējuma bīstamības pakāpi iedzīvotājiem, sabiedriskās un saimnieciskās darbības objektiem un komunikācijām. Galvenais projekta realizācijas ieguvums ir CA plāns, kas nosaka rīcības kārtību krīzes situācijās.

Mācības arī parādīja speciāli izstrādātās programmas spēju pēc datu ievadīšanas izskaitļot krīzes situācijas bīstamības zonu un pakāpi. POIC telpās, kur sanāca CA komisija, digitālā karte projicēja notikušās avārijas vietu, bīstamības, nepieciešamā norobežojuma zonu, operatīvo dienestu automašīnu atrašanās vietas, kā arī ļāva izvērtēt objektus, kas atrodas bīstamības zonā.

CA komisijas vadītājs Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš norāda, ka mācības apliecināja komisijas spēju pieņemt pareizākos, precīzākos un mērķtiecīgākos lēmumus, tajā pat laikā arī parādīja lietas, pie kurām rūpīgi jāstrādā. CA komisijas dalībnieki atzina, ka mācības palīdzējušas izvērtēt gatavību krīzes situācijai, noteikt risināmos uzdevumus un problēmas.

Dienas otrajā pusē tika organizētas operatīvo dienestu mācības uz vietas Ozolnieku novadā. 
 

Jelgavas pilsētas, Jelgavas un Ozolnieku novadu apvienotās CA komisijas priekšsēdētājs ir Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, vietnieks – VUGD Zemgales reģiona brigādes Jelgavas daļas komandieris Artūrs Hroļenko. CA Komisijas sastāvā ir iekļauti Jelgavas pilsētas, Jelgavas un Ozolnieku novadu pašvaldību vadības, komunālo dienestu, pašvaldību policiju, valsts policijas, Zemessardzes 52. bataljona, Zemgales reģionālās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Zemgales reģionālā centra vadības pārstāvji un citi dienesti.

Informāciju sagatavoja
Egita Veinberga,
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Preses sekretāre,
T. 63005458