22.4 °C, 3.1 m/s, 56.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiAnnas katedrālē skanēs baroka mūzika
Annas katedrālē skanēs baroka mūzika
16/02/2011

Svētdien, 27.februārī, plkst. 15.00 Jelgavas Sv.Annas katedrālē tiks atskaņota koncertprogramma „Baroka skaņas Kurzemes un Zemgales hercogistes galvaspilsētā Mītavā”. Koncertu sniegs Ansamblis Collegium Choro Musici Riga un baroka orķestra Collegium Musicum Riga solisti. Šis koncerts būs īpaši nozīmīgs jelgavniekiem, jo apliecina, ka Jelgava laika posmā no 1600. līdz 1710.gadam ir bijusi viena no nozīmīgākajām kultūras pilsētām Latvijas teritorijā, kur šie tolaik tik populārie opusi tikuši bieži iestudēti un atskaņoti.

Koncertā tiks atskaņoti Latvijā maz dzirdēti baroka laika opusi, kuru starpā ir Rīgā dzīvojošā kantora „Casperus Springe”r 100.psalms, kā arī Martinus Crusius,Andreas Hammerschmidt, slavenāDieterich Buxtehude un Johann Valentin Meder skaņdarbi.

Ansamblis Collegium Choro Musici Riga dibināts 2010. gada nogalē. Šī muzikālā apvienība radusies divu nozīmīgu 2010.gada nogales notikumu dēļ.
Pēc grandiozā Klaudio Monteverdi Vespro della Beata Vergine atskaņojuma 2010. gada 7. novembrī Rīgā, kad diriģents un klavesīnists Māris Kupčs uzrunāja perspektīvākos atskaņojuma dalībniekus, rosinot viņus apvienoties jaunā kolektīvā.
Otrkārt, Rīgas Baha kora vadības maiņas rezultātā 2010. gada decembrī dažiem bijušajiem šī kolektīva dziedātājiem un domubiedriem radās ideja turpināt iesākto ceļu senās mūzikas lauciņā Māra Kupča vadībā, pēc kura iniciatīvas arī radās jaunais kolektīvs. Kolektīva nākotnes vīzija balstās uz ideju par to, ka katrs dziedātājs ir kā solists, kura uzdevums ir nodrošināt savas partijas atskaņojumu atbilstoši tā laika tradīcijām, papildus iedziļinoties un pētot konkrētā laika stilistiku. Šobrīd dziedātāji ir sava ceļa sākumā, bet tic, ka entuziasms un mūzikas mīlestība, kā arī vēlme iegūt jaunas zināšanas un profesionalitāte, ļaus viņu talantiem attīstīties, pamazām sasniedzot arvien jaunas un jaunas muzikālas virsotnes.

Savukārt, orķestris Collegium Musicum Riga, kurš nupat arī nominēts Lielajai Mūzikas balvai,savu darbību uzsācis 1990.gadā, nosaukumu aizgūdams no muzikālas apvienības, kas pastāvējusi Rīgā jau 17.gadsimtā. Šajā koncertā piedalīsies orķestra solisti –Austra Klotiņa (baroka vijole), Anita Romānova (baroka vijole), Zane Stafecka (alts),Danuta Ločmele (baroka čells). Pie ērģeļpozitīva – Māris Kupčs.

Informācija sagatavoja,
Alise Koknēviča
www.earlymusic.lv