13.8 °C, 2.3 m/s, 90.6 %

Jaunumi

Sākumlapa Jaunumi1.martā sāksies tautas skaitīšana Latvijā
1.martā sāksies tautas skaitīšana Latvijā
25/01/2011

No 2011. gada 1. marta līdz 31. maijam Latvijā notiks tautas skaitīšana. Tā būs pirmā tautas skaitīšana pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) un darbaspēka brīvas kustības ES ierobežojumu atcelšanas. Tautas skaitīšana tiek veikta ne retāk kā reizi 10 gados un nepieciešamību to veikt nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes regula par iedzīvotāju un mājokļu skaitīšanu.

Tautas skaitīšanas mērķis ir iegūt detalizētu priekšstatu par iedzīvotāju skaitu, sastāvu, nodarbošanos, migrāciju, kā arī par iedzīvotāju mājokļiem. Tautas skaitīšanā iegūtie dati ir nozīmīgs informācijas avots tautsaimniecības stratēģiskajai plānošanai, ekonomiskās, sociālās un vides politikas veidošanai, reģionālajai un infrastruktūras plānošanai, zinātnisko pētījumu veikšanai, kā arī sabiedrības informēšanai par demogrāfisko situāciju valstī, dzīves līmeņa, mājokļu, izglītības un citiem jautājumiem. Iegūtie dati dos iespēju objektīvi novērtēt un atspoguļot sociālo stāvokli katrā pilsētā, novadā, pagastā un iespēju analizēt stāvokli valstī.

Tautas skaitīšana tiks organizēta divos posmos: no 01. līdz 10. martam tautas skaitīšanas veidlapu Jelgavas iedzīvotāji tiek aicināti aizpildīt internetā. Anketa būs atrodama mājaslapā www.tautasskaitisana.lv. No 17.marta līdz 31.maijam pie tiem, kuri nebūs aizpildījuši minēto veidlapu internetā, dosies tautas skaitītāji.

Lai tautas skaitītāji savu darbu varētu veikt pēc iespējas operatīvāk, aicinām iedzīvotājus sagatavot šādu informāciju: personas kodu, pases Nr., mājokļa kopējo platību, gadu, kurā uzcelta ēka, pamatdarba saimnieciskās darbības veidu (nozari). Vēlams aizpildīt tautas skaitīšanas anketas par sevi, saviem ģimenes locekļiem un palīdzēt aizpildīt anketas internetā vecākas paaudzes radiniekiem, kuri nevēlas, lai viņus apmeklētu tautas skaitītājs viņu mājoklī.

Jautājumi tautas skaitīšanas anketā būs saistīti ar izglītību, darbu, valodu un mājokli. Tiks jautāts arī par konkrētajā mājoklī dzīvojošajām citām personām un emigrējušajām personām. Par emigrējušu personu uzskata tādu personu, kura ir prombūtnē ārpus Latvijas ilgāk nekā gadu. Netiks uzdoti jautājumi par ienākumiem, uzkrājumiem vai veselības stāvokli. Visas sniegtās atbildes ir konfidenciālas un tiks izmantotas tikai statistisku datu ieguvei. Konfidencialitāti garantē Tautas skaitīšanas likums un izstrādātās īpašās procedūras datu aizsardzībai. Tautas skaitīšanas likums nosaka, ka iedzīvotāju pienākums ir pēc skaitītāju pieprasījuma sniegt viņiem patiesu informāciju.

Tautas skaitīšanas likums paredz arī, ka CSP pilnvarotajiem skaitītājiem, uzrādot pārvaldes izsniegtu apliecību, ir tiesības apmeklēt iedzīvotājus viņu mājokļos laikā no pulksten 7.00 līdz 21.00. Tautas skaitītāji dosies tikai pie tiem iedzīvotājiem, kuri laika posmā no 1. līdz 10. martam nebūs aizpildījuši tautas skaitīšanas anketas internetā. Katram tautas skaitītājam būs apliecība ar fotogrāfiju. Palūdziet to uzrādīt, ja rodas šaubas, ka atnācējs nav tautas skaitītājs! Informāciju par skaitītāja identitāti var noskaidrot arī zvanot pa bezmaksas tālruni 80000777.

No šī gada 10. janvāra Jelgavā, Pasta ielā 47, 219.kab. savu darbu uzsācis arī Tautas skaitīšanas Jelgavas reģionālais vadīšanas un koordinēšanas centrs. Jelgavas iedzīvotāji tiek aicināti pieteikties darbā tautas skaitītāju amatam, aizpildot anketu www.cv.lv.

Informācija sagatavota:
Tautas skaitīšanas
Jelgavas reģionālajā vadīšanas un koordinēšanas centrā