22 °C, 2.8 m/s, 81.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiZiemassvētku eglei Latvijas Lauksaimniecības universitātē šogad īpašs mirdzums
Ziemassvētku eglei Latvijas Lauksaimniecības universitātē šogad īpašs mirdzums
22/12/2010

Ceturtdien, 23. decembrī pulksten 11.30 Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) aulā, ievērojot gadskārtēju tradīciju, notiks Konventa svinīga sēde, bet pirms tam, Jelgavas pils Dienvidu vārtu telpā, atklās piemiņas plāksni, atgādinot par 210 gadu seniem notikumiem Jelgavā, kas saistīti ar Latvijā pirmās universitātes dibināšanu.

1800. gada nogalē, jau pēc Kurzemes iekļaušanas Krievijas impērijā, imperators Pāvils I Jelgavu ar toreizējo Pētera akadēmiju nozīmēja par Baltijas guberņu iecerētās universitātes vietu. Lai arī universitāte savu mājvietu drīz pēc tam atrada Tērbatā un Jelgava to paturēja vien 109 dienas, Latvijas austākās izglītības vēsturē tas ir neizdzēšams fakts. Aizvadītajā vasarā, uzrunājot Jelgavas Latviešu biedrības jubilejas svinību dalībniekus, akadēmiķis Jānis Stradiņš norādīja, ka tieši šī notikuma dēļ Jelgava kā sena universitātes pilsēta Latvijas vērtību sistēmā ir pelnījusi daudz lielāku ievērību. Savukārt Jelgavas pils jau vairāk nekā septiņus gadu desmitus ir mājvieta valstī trešajai lielākajai augstākās izglītības iestādei – Latvijas Lauksaimniecības universitātei, kas ir viens no redzamākajiem izglītības, zinātnes un kultūras centriem mūsdienu Baltijā.

Atzīmējot faktu, ka 1938. gada 23. decembrī toreizējais Latvijas Valsts prezidents Kārlis Ulmanis izsludināja likumu „Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas Satversme”, tieši šinī datumā ik gadu Ziemassvētku priekšvakarā LLU notiek Konventa svinīga sēde. Tās laikā akcentē svarīgākos aizvadāmā gada notikumus, godina universitātes izcilniekus studiju un pētnieciskajā darbā, nolasa no tuvākām un tālākam vietām saņemtos apsveikumus, priecājas par svētku egles mirdzumu.

Šoreiz par gada nozīmīgāko panākumu var uzlūkot krasu pavērsienu jauno zinātņu doktoru sagatavošanā, jo šogad aizstāvētie promocijas darbi ir sasnieguši rekordskaitli – 32. Tas ir viens no labākajiem rādītājiem valsts dibināto universitāšu vidū. Turklāt aptuveni puse no jauno zinātnieku darbiem izstrādāti un aizstāvēti ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu, bet Veterinārmedicīnas fakultātes doktorants Aivars Bērziņš savu darbu aizstāvējis Helsinku Universitātē Somijā.

Par veiksmīgu piedalīšanos jauno zinātnieku maģistra darbu konkursā godalgotu vietu, kā arī LLU un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas atzinību izpelnījušies Ekonomikas fakultātes maģistranti Sandija Rivža, Dzintra Junge, Māra Zepa, Indra Paura un Laura Strēle, kā arī Meža fakultātes maģistrants Andis Bārdulis.

Bet LLU Senāta stipendija piešķirta Pārtikas Tehnoloģijas fakultātes studentei Annai Gansburgai, Informācijas tehnoloģiju fakultātes studentam Jurijam Šuļinam un Lauku inženieru fakultātes maģistrantei Maijai Jankevicai. Viņi, kā arī LLU mācību grāmatu un metodisko materiālu gadskārtējā konkursa laureāti Konventa svinīgās sēdes laikā saņems diplomus, ziedus un savu kolēģu apsveikumus. Tā būs lieliska izskaņa Ziemassvētku gaidīšanas daudzo pasākumu – tirdziņa, piparkūku mājiņu cepšanas konkursa, Svētku balles un citu notikumu virtenei, kas decembrī risinājās Jelgavas pilī.

Informācija sagatavota
Latvijas Lauksaimniecības universitātē