16.9 °C, 2.5 m/s, 88.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiVienādi noteikumi, dažādas mērauklas
Vienādi noteikumi, dažādas mērauklas
25/11/2010

25. novembrī Jelgavas domes sēdē tiks izskatīts lēmumprojekts par pašvaldības aģentūras “Zemgales INFO” maksas pakalpojumiem, kuri nodrošinātu valsts pārvaldes iestādēm, uzņēmējiem un citiem iespēju laikrakstā “Jelgavas Vēstnesis”par samaksu publicēt arī savu informāciju.

Pašvaldības iniciatīva atsākt sniegt maksas pakalpojumus izraisījusi paniku vietējo mediju vidū, kuru izdoma sliecas pat tik tālu, ka šāda rīcība tiek pielīdzināta vēlmei iznīdēt reģionālo presi. Tā vietā, lai domātu, kā uzlabot saturu un piesaistītu potenciālo lasītāju uzmanību, tiek meklēti vainīgie, lai attaisnotu savas neveiksmes, par kurām liecina kaut vai tas, ka laikraksta “Zemgales Ziņas abonentu skaits pēdējā gada laikā vien ir krities par 14 procentiem, bet pēdējo četru gadu laikā – pat par 40 procentiem. Šāda tendence apliecina, ka tradicionālā drukātā prese vairs ne tuvu nav pieprasītākais informācijas avots iedzīvotāju vidū. Šobrīd arī pasaulē vērojama tendence pāriet uz bezmaksas laikrakstiem un elektroniskajiem izdevumiem. Ņemot vērā, ka interneta lietotāju skaits Jelgavā vēl nav sasniedzis tādu līmeni, lai atteiktos no drukātajiem izdevumiem, pašvaldība 2007. gadā pieņēma lēmumu informēt iedzīvotājus par norisēm pilsētā ar bezmaksas laikraksta starpniecību. Šo gadu laikā “Jelgavas Vēstnesis”ir kļuvis par nozīmīgu informācijas avotu pilsētā (pēc “Latvijas faktu” pēt'juma datiem, 74 procenti jelgavnieku informāciju par notikumiem pilsētā iegūst tieši no “Jelgavas Vēstneša”), un loģiski, ka arī uzņēmēji šajā izdevumā vēlas publicēt savu informāciju, uzskatot, ka reklāma citos pilsētas medijos nesasniedz adresātu.

Tā kā aģentūras “Zemgales INFO” galvenais uzdevums nav pelnīt, bet gan informēt pilsētas iedzīvotājus, nav pamata bažām par būtisku reklāmas apjoma pieaugumu laikrakstā. Šajā veidā vienkārši tiktu nodrošinātas līdzvērtīgas tiesības visiem pilsētas iedzīvotājiem. Ar reklāmas starpniecību tiks veicināta saimnieciskā darbība pilsētā, kas perspektīvā papildinās arī pašvaldības budžetu nodokļu veidā. Ieguvēji būs gan uzņēmēji, gan iedzīvotāji.

Jāņem vērā arī tas, ka liela daļa pašvaldību arī pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas aicinājuma atteikties no maksas reklāmas laikrakstos tās turpina publicēt. Komercreklāmas tiek publicētas Gulbenes, Iecavas, Rojas, Garkalnes un citu pašvaldību izdevumos.

Šāda prakse ir ne tikai pašvaldībām, bet arī valsts institūcijām, piemēram, Tūrisma attīstības valsts aģentūrai, kuras maksas pakalpojumos iekļauts punkts par tūrisma informācijas ievietošanu aģentūras izdotajos informācijas materiālos un portālā www.latviatourism.lv. Šīs aģentūras maksas pakalpojumi ir apstiprināti ar Ministru kabineta lēmumu, kuru parrakstījis Valdis Dombrovskis. Sniedzot maksas pakalpojumus gan valsts, gan pašvaldības iestādēm ir iespējams samazinat dotāciju apmēru no budžeta līdzekļiem, kas ir īpaši būtiski šajā ekonomiski sarežģītajā laikā.

Nav saprotams, kādēļ ažiotāža ap maksas pakalpojumiem pašvaldību laikrakstos tiek celta tikai Jelgavas gadījumā, ja jau šāda un no normatīvo aktu viedokļa līdzīga prakse ir daudzās citās jomās. Šīm pretrunām acīmredzot uzmanību pievērsis arī premjers V.Dombrovskis, uzsverot, ka šai jomai nepieciešams atsevišķs regulējums, kuru uzdots izstrādāt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas speciālistiem sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību, kura šajā jautājumā atbalsta Jelgavas pašvaldības pozīciju un arī iepriekš aicināja pašvaldības nepakļauties ministrijas aizrādījumam. Kamēr nav pieņemts jauns regulējums attiecībā uz sludinājumiem pašvaldību laikrakstos, uzskatu, ka Jelgavas pašvaldības iniciatīva par maksas pakalpojumu sniegšanu nav pretrunā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.
 

Andris Rāviņš
Jelgavas domes priekšsēdētājs