16.6 °C, 2.4 m/s, 90.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiAtklāj Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torni
Atklāj Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torni
12/11/2010

Otrdien, 16. novembrī, pulksten 12 notika Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa atklāšana. Tornī izvietots Jelgavas reģionālais tūrisma centrs, tajā apskatāmas vēstures ekspozīcijas un atrodas skatu laukums pilsētas panorāmas vērošanai. Tornis atjaunots ERAF projekta “Reģiona nozīmes tūrisma un kultūrizglītības centra izveide Jelgavā” ietvaros.

Projekta mērķis bija rekonstruēt valsts nozīmes arhitektūras pieminekli, izveidojot to par reģiona nozīmes tūrisma un kultūrizglītības centru ar mūsdienīgu pakalpojumu klāstu, tādejādi atjaunojot pilsētvides kultūrvēsturisko mantojumu.

„Torņa rekonstrukcija un attīstība stimulēs Jelgavas pilsētas un Zemgales reģiona tēla veidošanu. Tornis ir jauns tūrisma produkts, kas piesaistīs ceļotājus un kalpos par Jelgavas un reģiona atpazīstamības zīmi, kādas pilsētai līdz šim bijušas tikai Jelgavas pils un Academia Petrina,” uzsver Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

Torņa deviņos stāvos atrodas Tūrisma informācijas centrs, interaktīvas vēstures ekspozīcijas „Zemgale – Latvijas Prezidentu šūpulis”, „Jelgava un Svētās Trīsvienības baznīca laikmeta griežos” un „Tautas tērps Zemgalē”, kā arī konferenču zāle, restorāns, izstāžu zāle un skatu laukums.

Baznīcas torņa rekonstrukcijas tehniskā projekta autors ir SIA „Arhitektoniskās izpētes grupa” arhitekts Arturs Lapiņš, objekta galvenais būvuzņēmējs – SIA „Rimts”. Vēstures ekspozīciju un multimediju objektu māksliniecisko izstrādi un realizāciju veica pilnsabiedrība „Interaktīvā dizaina studija”. Torņa pulksteni projektēja un izgatavoja SIA „Laika Stils”.

Projekta kopējās izmaksas ir gandrīz 1,53 miljoni latu. Eiropas reģionālās attīstības fonds finansēja nepilnus 910 tūkstošus latu. No valsts budžeta izdevumi segti aptuveni 48 tūkstošu latu apmērā, bet vairāk nekā 570 tūkstošus latu līdzfinansēja Jelgavas pilsētas dome. Projekts īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda aktivitātes „Nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai” ietvaros.

Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornis apmeklētājiem būs atvērts no 17.novembra. Latvijas Republikas proklamēšanas 92. gadadienā, 18.novembrī, torņa vēstures ekspozīcijas un skatu laukums būs atvērts apskatei bez maksas no pulksten 12 līdz 18. Tornis atrodas Jelgavā, Akadēmijas ielā 1.

Par projektu Reģiona nozīmes tūrisma un kultūrizglītības centra izveide Jelgavā.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību sektorā