21.8 °C, 2.6 m/s, 63.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiVizītes laikā iezīmē sadarbības jomas ar Ķīnu
Vizītes laikā iezīmē sadarbības jomas ar Ķīnu
27/10/2010

Pagājušajā nedēļā Ķīnā parakstītais saprašanās memorands starp Jelgavu un Ķīnas pilsētu Huludao paredz sadarbību attīstīt vairākās jomās – ekonomikā, izglītībā, zinātnē un tehnoloģijās, kā arī kultūrā. Pirmie kopīgie projekti iespējams varētu tikt realizēti jau nākamajā gadā. 
 
Ķīnas Tautas Republikas apmeklējums Jelgavas delegācijai, kurā bija iekļauti pašvaldības vadības pārstāvji, vairāku jomu speciālisti un uzņēmēji, ļāvis skaidri iezīmēt jomas, kuru sadarbības attīstīšana varētu būt nozīmīga abām pusēm. Sadarbības virzieni, kuros jau tuvākajā nākotnē varētu tikt realizēti projekti, ir uzņēmējdarbība, izglītība un kultūra.
 
Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš uzsver pārrunu rezultātā iezīmētās iespējas mūsu pilsētai piesaistīt investīcijas un atvērt jaunas ražotnes, kas nozīmē jaunu darbavietu radīšanu. „Ķīna ir valsts ar otru spēcīgāko ekonomiku pasaulē, un mēs nevaram nerēķināties ar to. Ķīnas uzņēmējus interesē Eiropas tirgus un ražotās produkcijas kvalitātes atbilstība ES standartiem. Jelgavu savukārt interesē iespēja piesaistīt Ķīnas investīcijas. Mums jābūt gataviem sadarbībai,” norāda A. Rāviņš.
 
Vizītes laikā tiekoties ar Liaoningas provinces Cilvēkresursu un sociālās aizsardzības departamenta pārstāvjiem, sadarbībai izglītības jomā iezīmējās vairākas perspektīvas: studentu un pasniedzēju apmaiņas programmu attīstīšana un studiju iespējas augstākās un profesionālās izglītības līmenī. Latvijas un Ķīnas studentu iespējas apstiprina arī vizītes laikā Šanhajā noslēgtais līgums starp Latvijas Republiku un Ķīnas Tautas Republiku par abpusēju augstākās izglītības dokumentu atzīšanu. Tikšanās laikā ķīnieši izteica aicinājumu dažādu līmeņu speciālistiem no Latvijas Ķīnā darboties kā ekspertiem, novērtējot tur realizētās mācību programmas un dažādu ražojumu un pakalpojumu kvalitātes atbilstību Eiropas standartiem un konkurētspēju Eiropas tirgū.
 
Jelgavas delegācija piedalījās Latvijas nacionālās dienas atklāšanas pasākumā izstādē „World Expo 2010” un vairākos biznesa forumos, kur mūsu uzņēmējiem bija iespēja diskutēt par sadarbības iespējām. Ceļš sadarbībai ar ķīniešu uzņēmējiem iezīmējies Jelgavas mašīnbūves rūpnīcai un plastmasas cauruļu ražošanas rūpnīcai Evopipes.  
 
Kultūras jomā Jelgava no sadraudzības ar Ķīnas pilsētu Huludao varētu gūt iespēju aprobēt skatuves gaismas un apskaņošanas jaunākos tehnoloģijas sasniegumus, iepazīties ar Ķīnas gaismas un skaņas režijas speciālistu pieredzi, organizējot apmācības Baltijas mērogā. Plānotas arī radošo kolektīvu apmaiņas programmas, kas varētu tikt organizētas ne tikai Jelgavā, bet arī citās Latvijas pilsētās. Aģentūras „Kultūra” direktors Mintauts Buškevics uzsvēra, ka, ņemot vērā ķīniešu straujo ekonomisko attīstību, jādomā būtu arī par Ķīnas tūristu piesaisti.
 
Konkrētāk par iezīmētām jomām un projektiem plānots runāt novembrī, kad Jelgavu atbildes vizītē paredzējuši apmeklēt Huludao pilsētas pārstāvji. Savukārt nākamā gada maijā plānota Ķīnas uzņēmēju delegācija.
 
Huludao, kas atrodas Ļioņinas provinces DR pie Austrumķīnas jūras, pilsētas statusu ieguvusi pirms 20 gadiem un pašlaik piedzīvo strauju ekonomisko attīstību. Pilsētā, kas ir 2,8 miljoni iedzīvotāju, galvenās attīstības prioritātes ir rūpniecība, tūrisms, kultūra, izglītība. Pilsētā ir attīstīta metālapstrāde, naftas pārstrāde, siltumenerģijas ražošana, kuģu būvniecība un tekstilrūpniecība. Jelgava Huludao ir ceturtā sadraudzības pilsēta.
 
 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sktorā