25 °C, 4.6 m/s, 53.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiĀdolfa Alunāna memoriālais muzejs piedzīvo pārvērtības
Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs piedzīvo pārvērtības
29/09/2010

Paralēli Ādolfa Alunāna memoriālā muzeja koka ēkas restaurācijai noris darbi pie muzeja sniegto pakalpojumu modernizēšanas un dažādošanas. To paredz Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta prioritātes „Eiropas kultūras mantojuma saglabāšana” individuālais projekts.

Projekta „Ādolfa Alunāna memoriālā muzeja pakalpojumu dažādošana un koka ēkas restaurācija” mērķis ir veicināt arhitektūras pieminekļa saglabāšanu, kā arī ekspozīcijai piesaistīt jaunatnes interesi. Būtiski, ka pēc atjaunošanas muzejs tiks pielāgots apmeklētājiem ar kustību traucējumiem.

Muzeja ēkas restaurācija paredz fasādes un jumta seguma atjaunošanu, iekštelpu remontu, iekļaujot grīdas, logu un durvju nomaiņu, jaunas apkures un ventilācijas sistēmu ierīkošanu. Atjaunots tiks arī apgaismojums un elektroapgādes sistēmas. Arī muzeja apkārtni gaida pārmaiņas – iekopts zāliens ar izbruģētiem celiņiem, dekoratīvie stādījumi, soliņi, kā arī ierīkots jauns žogs ar vārtiņiem gar Filozofu ielu.

Paralēli koka ēkas restaurācijai noris darbi pie muzeja pakalpojumu klāsta dažādošanas un multimediju ieviešanas, kuru izstrādi veic SIA „GR8”. Izstrādāto multimediju risinājuma sešas sadaļas sniegs zināšanas par Ādolfa Alunāna dzīvi un radošo darbību, lugu iestudējumiem, kas tiks papildināti ar laikam raksturīgu vizuālu un audio informāciju. Papildus tiks izveidoti divi DVD, pirmais – 30 minūšu gara filma par Ā.Alunānu un četru memoriālo telpu ekspozīciju cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, otrs – stundu gara filma ar Ā. Alunāna ierakstīto lugu fragmentiem.

Pašlaik projekta ietvaros notiek darbs pie audiofailu ierakstu sagatavošanas, kas muzeja apmeklētājiem ekskursijas tekstu piedāvās vācu, angļu, krievu un norvēģu valodās. Tāpat pašlaik izstrādes stadijā ir muzeja turpmākās attīstības programma.

Kopējais finansējums projektam – 365 575 EUR (256 927 LVL), tai skaitā Norvēģijas valdības divpusējais finanšu instruments – 310 739 EUR (218 389 LVL), Jelgavas pašvaldības finansējums – 54 836 EUR (38 539 LVL). Projektu plānots pabeigt līdz nākamā gada 30. aprīlim.


Informāciju sagatavoja
Sabiedrisko attiecību sektors