25 °C, 4.6 m/s, 53.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavā un Jēkabpilī aizvadītas diskusijas “Es, Latvija un ES”
Jelgavā un Jēkabpilī aizvadītas diskusijas “Es, Latvija un ES”
27/09/2010

Jābūt vienai slimnīcai uz aptuveni 50 tūkstošiem iedzīvotāju, vecumdienās cilvēkiem jājūtas aizsargātiem, bet par uzņēmējdarbību jāmāca jau pamatskolās. Šie ir daži no priekšlikumiem, kurus šodien, 25.septembrī, izstrādāja Jelgavas un Jēkabpils iedzīvotāji diskusijās „Es, Latvija un ES”.

Jelgavas diskusiju dalībnieki rosina ieviest brīvo tirgu enerģētikā, siltināt vairāk daudzdzīvokļu māju un piešķirt nekustamā īpašuma nodokļu atlaides „zaļiem un gudriem” mājokļiem, kas izmanto atjaunojamo enerģiju. Valstij ir jāstrādā ar investoru piesaisti jauno tehnoloģiju attīstībai, kā arī biežāk jāorganizē referendumi svarīgos jautājumos, piemēram, par starptautiskā aizdevuma ņemšanu. Savukārt Jēkabpilī iedzīvotāji aicina pašvaldībām apgūt labo pieredzi no sadarbības pilsētām un neļaut deputātu kandidātiem ar nodokļu parādiem kandidēt vēlēšanās. Tāpat būtu jāveicina bērnu namu un veco ļaužu pansionātu sadarbību, lai bērniem būtu iespēja tikt pie “omītes un opīša” sirdssiltuma un gudrības, bet vecajiem ļaudīm dotu jēgu un prieku dzīvei.

Intensīvā vienas dienas diskusijā Jelgavā un Jēkabpilī 29 pēc nejaušās atlases principiem aicināti dalībnieki no attiecīgā reģiona, pārstāvot dažādas vecuma grupas un profesijas, izstrādāja priekšlikumus mūsu dzīvei Eiropas Savienībā. Viņi vērtēja pirmos sešus gadus kopš Latvija ir Eiropas Savienībā, kā arī atbildēja uz jautājumu, ko būtu nepieciešams darīt vietējā, nacionālajā un Eiropas līmenī, lai veidotu tādu Eiropu, kādā viņi vēlas dzīvot.

“Man šajā dzīves posmā, šajā vecumā ir ļoti daudz iespējas, ko dod tieši ES, piemēram, es tagad kārtoju procesu, lai caur Erasmus apmaiņas programmu aizbrauktu uz Portugāli. Kā zaudējumu vērtēju to, ka draud pāriešana uz eiro. Tas, protams, tiek starptautiski izmantots, bet lats tomēr ir arī nacionāls simbols,” teica students Aigars Gusevs, diskusijas dalībnieks Jelgavā.

“Diskusijas rezultātā nostiprinājās pārliecība, ka esmu Eiropas Savienības pilsone un varu ietekmēt lēmumus. Taču man šķiet, ka mēs neesam pietiekami kompetenti, lai izmantotu ES sniegtās iespējas. Arī pašiem cilvēkiem nav jābaidās riskēt un uzņemties lielāku atbildību par savu dzīvi,” teica skolotāja Zaiga Bērziņa, diskusijas dalībniece Jēkabpilī.

Diskusijas „Es, Latvija un ES” Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS un Latvijas Pilsoniskā alianse ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā atbalstu septembrī rīkoja 12 Latvijas pilsētās – Ogrē, Tukumā, Daugavpilī, Liepājā, Preiļos, Saldū, Valmierā, Ventspilī, Alūksnē, Talsos, Jelgavā un Jēkabpilī. Visu diskusiju gaita bija identiska, to rezultāti tiks apkopoti un nodoti Latvijas un ES lēmumu pieņēmējiem. Dalībniekiem palīdzēja ES jautājumu eksperti. Diskusijas noslēgumā Saeimas, pašvaldību un Eiropas Parlamenta deputāti novērtēja iedzīvotāju izstrādātos priekšlikumus.

No 27.septembra līdz 4.oktobrim ikviens interesents balsojumā ES mājas interneta vietnē http://eslatvijaunes.esmaja.lv varēs noteikt populārākos iedzīvotāju priekšlikumus. Balsojuma rezultāti un 12 diskusiju priekšlikumi tiks prezentēti diskusiju cikla noslēguma pasākumā 6.oktobrī plkst.10:00 Eiropas Savienības mājā Rīgā.

Informāciju sagatavoja:
Dace Akule,
Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS
Eiropas politikas pētniece
Tālr. 67039258, E-pasts: