23.6 °C, 4.6 m/s, 62.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPlenērā meklē attīstības iespējas Pasta salai
Plenērā meklē attīstības iespējas Pasta salai
22/09/2010

Construction Materials Innovation and Testing Centre building

Šajā nedēļā Jelgavas inovāciju centrā (JIC) notiek 5.Latvijas arhitektūras skolu plenērs, kurā piedalās Latvijas topošie arhitekti un ainavu arhitekti, lai piecu dienu radošā pasākumā meklētu pilsētbūvnieciskās telpas attīstības iespējas Pasta salai.

“Plenērā topošie arhitekti un ainavu arhitekti ne tikai strādās pie projektu izveides, bet arī diskutēs un tiksies ar apkārtējo teritoriju attīstītājiem un praktizējošiem arhitektiem,” informē LLU asociētā profesore Aija Ziemeļniece, atgādinot, ka iepriekšējā gada plenērā tā dalībnieki iepazinās ar vienu no Jelgavas centrālajiem kvartāliem, kuram tika piedāvātas jaunas idejas esošās industriālās zonas transformācijai.

Plenārā piedalās trīs Latvijas mācību iestādes, kurās var apgūt arhitektūru – Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauku inženieru fakultātes Arhitektūras un būvniecības katedra, Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte (APF) un Rīgas Celtniecības Koledžas (RCK) Arhitektūras katedra, to atbalsta Jelgavas pilsētas Dome un Būvvalde un Latvijas Arhitektu Savienība.

“Sala ir izstiepta, šaura zemes strēle 5 km garumā. Tās lielākā daļa ir dabas pamatne, kurai ir kultūrvēsturiskās apbūves uzslāņojums no tā, kas kara gados ir aizgājis bojā. Sala ir arī turpinājums Jelgavas pils parka dienvidu daļas garenasij. Šobrīd tā ir koncertu, pasākumu, zaļās rekreācijas zona, kā arī ūdenssporta un tūrisma aktivitāšu vieta, bet ziemeļu daļa ir savvaļas zirgu uzturēšanās vieta. Iebraucot Jelgavā no Rīgas puses, sala ir pilsētas silueta jeb panorāmas elements, un vizuāli estētiskās kvalitātes kontrasta elements strauji augošajai lielmēroga apbūvei upes krastos,” esošo situāciju raksturo A.Ziemeļniece.

Plenēra dalībniekiem izvirzīti vairāki uzdevumi, piemēram, tiks izvērtēts, vai salai ir jāiegūst eko-vides raksturs ar zaļās atpūtas iespējām vai tomēr tajā jābūt 21.gadsimtam raksturīgai apbūvei ar konkrētu ēku funkcionālo raksturu, meklējot kontekstu pretējā Lielupes labā krasta apbūvei. Tāpat pasākuma dalībnieki izvērtēs vai iespējama kompozicionāla un funkcionāla kopsaskaņā veidota jauna tilta izbūve kā arī citi uzdevumi.

Radošā plenēra noslēguma dienā, 24.septembrī paredzēta izstrādāto projektu izstāde, kas būs apskatāma LLU, Arhitektu namā, RTU un RCK. “Kā ikkatru gadu plenēra noslēgumā aicinām profesoru Jāni Krastiņu, RTU APF dekānu Uģi Bratuškinu, Arhitektu Savienības vadību un Jelgavas pilsētas Būvvaldes speciālistus izvērtēt mūsu plenēra rezultātus,” informē A.Ziemeļniece.

Informāciju sagatavoja
Ilva Vastlāve