14.9 °C, 2.3 m/s, 88.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPirmo reizi sava tēva dzimtenē
Pirmo reizi sava tēva dzimtenē
12/08/2010

17.augustā pl.12 Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas galerijā atklās gleznotāja un rakstnieka Ulda Zemzara zīmējumu izstādi. Kaut arī mākslinieks nodzīvojis garu mūžu, ilgi nodarbojies ar glezniecību un zīmēšanu, un viņa tēva vecāki nāk no Jelgavas, šī būs viņa pirmā personālizstāde mūsu pilsētā.

Iepazīšanos sāksim ar dažādu gadu portretiem. Uldis Zemzaris ir viens no pēdējiem izcilajiem portretistiem, kas joprojām, paldies Dievam, dzīvo mūsu vidū.

Uldim Zemzarim, izteiktam reālistam, ir svarīgs zīmējums kā mākslas darba pamats. To viņš piekopis kopš skološanās laika J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Tā kā jaunais students dzīvoja Mellužos, uz nodarbībām viņš katru dienu brauca ar vilcienu, kur cītīgi skicēja pasažierus, vingrinādams kā redzi, tā roku un radt stabilus pamatus darbam pie portretiem.

Meistara iecienītākie pedagogi bija profesors Jānis Roberts Tillbergs un leģendārais zīmētājs, piebaldzēns Kārlis Miesnieks, kuru Uldis Zemzaris uzskata par pašu īstāko savu skolotāju. Kādreizējais students atceras, ka profesors ienācis kursā un teicis: „Zīmājiet, zīmājiet! Zīmāt, tas ir grūti, bet izkrāsot galīgs nieks”, un vēlāk – jau mākslas pieredzi guvušais audzēknis akcentē: „Nevis zīmējumu noliegt, bet to pārvaldīt pilnīgi – tāds, pēc viņa [K.Miesnieka] domām, ir gleznotāja reālista ceļš”.

Šo mūsu glezniecības vecmeistara atziņu visu savu raženo daiļrades ceļu par spieķi ņēmis nu pats par vecmeistaru kļuvušais Uldis Zemzaris. Tie, kuri sekojuši mūsu glezniecības virzībai 1960. – 1980.gados, droši vien atcerēsies viņa gleznotos Zigmunda Skujiņa, Imanta Ziedoņa, Elzas Radziņas, Kārļa Sebra un daudzu citu mūsu kultūras virsotņu portretējumus eļļā. Nav piemirsti arī ģimenes locekļi – sieva Ilze, dēli komponists Imants Zemzaris un mākslinieks Alvis Zemzaris.

Jelgavas izstādē varēsim skatīt Ulda Zemzara zīmētos portretus – vecākus un pavisam jaunus. Kā izcilākos var minēt kordiriģenta Haralda Medņa portretu, meitas Laumas portretu, kura 90.gados kļuva par vienu no pirmajām Latvijas skaistumkaralienēm, arī Jelgavas radu un citu cilvēku portreti. Tie lielākoties darināti ar ogli, dažkārt piepalīdzot tušai vai krītam. Bieži veidoti ar nedaudzām, bet ļoti precīzām līnijām, vienmēr atrodot visraksturīgāko pozu, galvas pagriezienu vai noliekumu. Nav runa tikai par līdzību ar modeli, to panākt nav grūti. Gluži kas cits – atklāt cilvēka iekšējo noskaņojumu, pašu būtiskāko, nozīmīgo. Šeit Uldis Zemzaris ir nepārspēts meistars.

Jelgavas viesis pēc savas pārliecības ir izteikts klasiskā reālisma pārstāvis, varbūt tādēļ nemoderns, taču viņa augsto profesionālismu nevar noliegt neviens, jo, kā Uldis Zemzaris pats raksta, „cienu skaidru domu, skaidru skatu uz dzīvi un profesionālus tēlošanas līdzekļus”.

Informācija sagatavota
Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā