14 °C, 1.8 m/s, 93.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavnieki torņa pulksteņa melodijai izvēlas tautasdziesmas
Jelgavnieki torņa pulksteņa melodijai izvēlas tautasdziesmas
04/08/2010

No šā gada 16. jūnija līdz 26. jūlijam Jelgavas pašvaldība aicināja iedzīvotājus paust savu viedokli par atjaunotā Trīsvienības baznīcas torņa pulksteņa iespējamām zvanu melodijām, zvanu skaņu un melodiju skanēšanas laikiem un intervālu. Aptaujas rezultāti parādīja, ka lielākā daļa aptaujāto jelgavnieku par baznīcas torņa pulksteņa melodiju izvēlējušies tautasdziesmas.

Apkopojot aptaujas rezultātus, ir nolemts, ka Trīsvienības baznīcas torņa pulkstenis no pulksten 9 līdz 21 ik pēc trim stundām raidīs zvanu skaņas, bet divas reizes diennaktī – pulksten 12 un 18 iedzīvotāji un pilsētas viesi varēs noklausīties melodiju. Ik pēc trim stundām pulkstenis zvanīs pilnu stundu skaitu. Šāds lēmums pieņemts, lai ļautu pilsētniekiem dabā novērtēt zvanu skaņu skaļumu un izlemt, vai zvanu skaņām būtu jāskan ik stundu.

Aptaujā kopumā piedalījās 311 respondenti. Uz jautājumu, cikos būtu jāskan zvanu skaņām, vairākums norādīja, ka zvanu skaņas vēlētos dzirdēt katru stundu no pulksten 8 līdz 22. Salīdzinoši mazāks skaits aptaujāto atbildēja, ka tām būtu jāskan ik ceturksni.

Iedzīvotāju domas dalījās jautājumā, cik reižu būtu jāskan zvanu skaņām. Nedaudz vairāk kā puse aptaujāto jelgavnieku atbildēja, ka būtu jāizzvana stundu skaits. Savukārt 123 cilvēku uzskata, ka pietiktu ar katras stundas iezvanīšanu vienu reizi.

Vairāk nekā 200 respondentu aptaujas anketās norādīja, ka zvanu melodijai būtu jāskan divas reizes dienā – pulksten 12 un 18.

Anketā aptaujātajiem iedzīvotājiem bija iespēja paust viedokli arī par pašu zvana melodiju, kādu viņi vēlētos dzirdēt no torņa virsotnes. Anketās tika atzīmētas vairākas, no kurām lielāko atbalstu guva tautasdziesmas „Stāvēju, dziedāju”, „Caur sidraba birzi gāju”, „Pūt vējiņi”. Piedāvātas arī citas melodijas, piemēram, „Nāk rudens apgleznot Latviju”, „Gaudeamus”.

Pašlaik tiek veidotas mākslinieciskās apdares tautasdziesmām „Stāvēju, dziedāju”, „Caur sidraba birzi gāju”, „Pūt, vējiņi” un citām, paredzot, ka atsevišķos svētkos, piemēram, valsts svētkos, pilsētas svētkos, Studentu dienās tiks atskaņota atbilstoša tematiska melodija, piemēram, „Nāk rudens apgleznot Latviju”, „Gaudeamus”, u.c. Aptaujā daudzos variantos ir minēts ieteikums izveidot arī kādas „Prāta Vētras” dziesmas apdari.

Sv.Trīsvienības baznīcas torņa atjaunošanas projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds 3.6.1.1. aktivitātes „Nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai” ietvaros.

Informāciju sagatavoja
Egita Veinberga,
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Preses sekretāre,
T. 63005458