21.2 °C, 4.1 m/s, 71 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiASV kino nedēļas laikā demonstrēs četras dokumentālās filmas
ASV kino nedēļas laikā demonstrēs četras dokumentālās filmas
21/04/2010

No 26. līdz 29. aprīlim Jelgavā ASV kultūras mēneša ietvaros notiks ASV kino nedēļa, kuras laikā tiks demonstrētas četras dokumentālās filmas. Kino nedēļas atklāšana ar ASV vēstniecības Latvijā darbinieku piedalīšanos notiks Jelgavas Reģionālajā Pieaugušo izglītības centrā plkst. 15.00, kad interesenti varēs noskatīties filmu „Spellbound” (2002).

27. aprīlī plkst. 12.00 jelgavniekiem ir iespēja noskatīties filmu „Murderball” (2005), bet plkst. 15.00 tiks demonstrēta filma „Born Into Brothels” (2004). Pēdējo – ceturto – dokumentālo filmu „The September Issue” (2009) kino nedēļas apmeklētāji varēs noskatīties 29. aprīlī plkst. 15.00. Visas filmas tiks demonstrētas Jelgavas Reģionālajā Pieaugušo izglītības centrā bez maksas, trīs no tām – ar subtitriem latviešu valodā.

ASV kino nedēļas filmu apraksts

Spellbound (2002)
Kopš 1925. gada ik pavasari ASV pamatskolās notiek runas konkursi, kurus sponsorē Scripps Howard laikraksti. 1999. gadā šajos konkursos piedalījās 10 miljoni bērnu. Šajā dokumentālajā filmā tiek stāstīts par notikumiem astoņu bērnu dzīvē, kuri ir uzvarējuši reģionālajos runas konkursos un gatavojas dalībai nacionālo sacensību finālā Vašingtonā. Bērni ir gan no lielpilsētām un piepilsētu kvartāliem, gan no mazpilsētām. Filmā atainots kā bērni vingrinās; paši konkursa dalībnieki stāsta par mācīšanos, sacensību, uzvarām un zaudējumiem. Tāpat skatītāji iepazīst bērnu ģimenes: divi skolēni dzīvo ar vienu no vecākiem, bet trīs bērni ir dzimuši imigrantu ģimenēs. Filmā atainots arī konkurss Vašingtonā – sacensību gars un vecāku uzmundrinājumi starplaikos. Katrs no dalībniekiem ir interesants, viņi visi ir talantīgi, bet, iespējams, uzvarēs tikai viens. Kā filmā atzīst kāds tēvs-imigrants – panākumi ir smaga darba rezultāts.

Murderball (2005)
Jaunais sporta veids – regbijs ratiņkrēslos, ko pazīst arī kā Murderball (slepkavnieciskais regbijs) – pulcē cilvēkus ar dažādas pakāpes paralīzi, kuri spēlē šo pilnkontakta sporta spēli īpašos ratiņkrēslos. Nežēlība spēlē var pārsteigt pat visnosvērtākos prātus. Filmā atainota sīvā sacensība starp Amerikas un Kanādas komandām; turklāt Kanādas komandas treneris ir bijušais ASV komandas treneris. Šī sacensība jo īpaši asa kļūst Paralimpisko spēļu laikā Atēnās, Grieķijā, jo uz spēles ir likts pilnīgi viss.

Born Into Brothels (2004) (bez subtitriem latviešu valodā)
Aiz visiem tik uzskatāmās Indijas labklājības izaugsmes slēpjas arī mazāk zināma ēnas puse – nabadzība, kas nomāc sabiedrības daļu šajā valstī. Filma hronoloģiski rāda autoru Zanas Briski (Zana Briski) un Rosa Kaufmana (Ross Kauffman) darbu atspoguļojot Kalkutas sarkano lukturu rajona pasauli. Lai to realizētu, autori iedrošināja prostitūtu bērnu grupu fotografēt visslēptākās dzīves momentus rajonā. 27. Bērnus šī mākslas forma aizrauj, savukārt filmas veidotāji cenšas palīdzēt šiem dzīves pabērniem iekarot vietu zem saules, lai izrautos no nabadzības, kas draud sagraut viņu sapņus.

The September Issue (2009)

2007. gada septembra Vogue žurnāls svēra gandrīz 2,5 kilogramus un tāpēc iemantoja lielākā jebkad atsevišķi publicētā žurnāla titulu. Filma atklāj iepriekš nestāstīto Vogue galvenās redaktores Annas Vintouras (Anna Wintour) un viņas izcilās redaktoru komandas stāstu par šī žurnāla veidošanu un valdīšanu modes pasaulē.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā
Tālr.: 63005458