23.1 °C, 4.6 m/s, 66 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiAprēķināti plūdu radītie zaudējumi Jelgavas pilsētā
Aprēķināti plūdu radītie zaudējumi Jelgavas pilsētā
12/04/2010

Izdevumi par veiktiem pretplūdu un plūdu seku likvidēšanas pasākumiem no Jelgavas pilsētas pašvaldības budžeta kopumā prasījuši ap 62 tūkstošiem latu.

Bagātīgā sniega sega un ilgstošs spēcīgs sals bija par iemeslu šopavasar piedzīvotiem apjomīgiem plūdiem. Lielupes ūdens līmenis pie Jelgavas sāka celties 21. martā un savu maksimālo atzīmi – 3,32 metrus – sasniedza 25. marta vakarā. Šogad plūdu apjomu būtiski palielināja mazo upju – Platones, Svētes, Vircavas – ūdens līmeņa celšanās.

Jelgavas pilsētā, prognozējot plūdu apjomus, savlaicīgi tika veikti sagatavošanas darbi, sasauktas vairākas CA Apvienotās komisijas sanāksmes, plūdu riska zonās informēti un apzināti 228 iedzīvotāji. Atbildīgie dienesti strādāja pastiprinātā režīmā, sniedzot palīdzību iedzīvotājiem un mazinot plūdu apdraudējumu pilsētas teritorijā.

Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš izsaka pateicību visiem iesaistītajiem dienestiem par operatīvu un precīzu darbību, savstarpējo sadarbību plūdu situācijā pilsētā un iedzīvotājiem – par izpratni un sadarbību plūdu laikā.

Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra „Pilsētsaimniecība” organizēja caurteku nosprostošanu, ceļa barjeru un zīmju uzstādīšanu, sūkņu nomu, ūdens sūknēšanu no applūdušām teritorijām par nepilniem 32 tūkstošiem latu, vairāku ielu izskalojumu likvidēšanas darbus, kas izmaksāja ap 12 tūkstošiem latu, applūdušo asfaltēto ielu remontdarbus, ielu iegruvumu likvidēšanu, un citus darbus. Kopumā šie pasākumi no Jelgavas pilsētas budžeta prasījuši 59637, 61 latu.

Plūdu seku likvidēšanas pasākumos iesaistījās arī pašvaldības uzņēmumi „Jelgavas ūdens”, nodrošinot kanalizācijas sistēmas un sūkņu stacijas uzturēšanu un kapitālsabiedrība „Nekustamā īpašuma pārvalde”, veicot ūdens atsūknēšanas darbus māju pagrabos.

Plūdu laikā Jelgavas pilsētas Pašvaldības policija no plūdu skartām teritorijām evakuēja 11 cilvēkus, 4 dzīvniekus. No Pašvaldības policijas puses tika sniegta palīdzība 35 cilvēkiem – no rīta nogādājot viņus uz sauszemes un daļu no tiem – vakarā atpakaļ uz mājām. Ābelītes ielā tika sniegta palīdzība 2 cilvēkiem, tos nogādājot līdz veikalam pārtikas un dzeramā ūdens iegādei un atpakaļ uz mājām. Jelgavas Pašvaldības policijā saņemti 24 izsaukumi uz notikumu vietām saistībā ar nepieciešamo palīdzību plūdu apdraudētajās vietās un 75 informācijas par applūdušajām teritorijām Jelgavas administratīvajā teritorijā, par ko tika informēta JPPA „Pilsētsaimniecība”, VUGD un Jelgavas novada atbildīgās personas. Glābšanas darbiem nepieciešamā inventāra iegādei – laivām, garajiem zābakiem, glābšanas vestēm, prožektoriem u.c. pašvaldības policijai tika piešķirti 2400 latu.

Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Viktors Vanags norāda, ka Jelgavas iedzīvotāju aktivitāte ļauj domāt, ka cilvēki izprata plūdu nopietnību un bija atvērti sadarbībai, ziņojot par applūdušajām vietām, kā arī lūdzot palīdzību pašvaldības policijas darbiniekiem. „Tas nozīmē, ka mums cilvēki uzticas,” tā V. Vanags.

Plūdu laikā pilnībā nevarēja nodrošināt sabiedriskā transporta nokļūšanu atsevišķu maršrutu galapunktos – Sieramuiža, Kārniņi, dārzkopības kooperatīvs „Atpūta” un Bemberi.

Informācija sagatavota
Jelgavas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā
Tel. 63005458

www.jelgava.lv