21 °C, 4.4 m/s, 79.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavā veidos profesionālās izglītības kompetences centru
Jelgavā veidos profesionālās izglītības kompetences centru
18/03/2010

Jelgavā paredzēts izveidot Rietumzemgales profesionālās izglītības kompetences centru, kas darbosies kā vienota profesionālās izglītības iestāde ar atbilstošu materiālo bāzi profesionālās kvalifikācijas ieguvei. Līdz 2010.gada 1.februārim Jelgavas pilsētas pašvaldībā tika izveidota darba grupa, kas saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotajām vadlīnijām izstrādāja izglītības kompetenču centra attīstības un investīciju stratēģiju 2010.–2015. gadam, savukārt Jelgavas reģionālais Pieaugušo izglītības centrs izstrādāja Kompetences centra darbības modeli un definēja veicamos uzdevumus. 15.martā IZM iesniegta precizēta šīs stratēģijas redakcija.

Saskaņā ar izstrādāto kompetences centra stratēģiju Jelgavas pilsētā esošās abas profesionālās izglītības iestādes – Jelgavas Amatniecības vidusskolu un Jelgavas Amatu vidusskolu, kā arī Jelgavas reģionālo Pieaugušo izglītības centru plānots apvienot, izveidojot Rietumzemgales profesionālās izglītības kompetences centru.

Kompetences centrs plānots kā profesionālās izglītības iestāde, kurā ir nepieciešamā materiāli tehniskā bāze profesionālās kvalifikācijas ieguvei visās attiecīgajās nozares pamatprofesijās. Centra uzdevums būs arī sniegt nepieciešamo metodisko atbalstu attiecīgās nozares profesiju apgūšanai citām profesionālās izglītības iestādēm un kalpot kā jaunāko tehnoloģiju apguves vietai gan jauniešiem, gan pieaugušajiem. Nākotnē paredzēts, ka kompetences centrs pildīs arī eksaminācijas centru funkcijas, tai skaitā neformālā ceļā iegūtas izglītības atzīšanai.

Centra plānotās prioritārās kompetences:
• mašīnbūve un metālapstrāde,
• pārtikas produktu ražošana,
• būvniecība un civilā celtniecība,
• kokapstrādes tehnoloģijas,
• mašīnzinības,
• informācijas tehnoloģijas.

Rietumzemgales profesionālās izglītības kompetences centrā tiks izveidota prioritārajām kompetencēm atbilstoša mūsdienīga materiāli tehniskā bāze profesionālās kvalifikācijas ieguvei. Lai nodrošinātu darba tirgus prasībām atbilstošu profesionālās izglītības kvalitāti un maksimālu ieguldīto investīciju atdevi, kompetences centrs īstenos attīstības stratēģiju, risinot šādus uzdevumus:
1) profesionālās izglītības pievilcības veicināšana, profesionālās orientācijas un karjeras izvēles pasākumu kompleksa īstenošana, lai nodrošinātu plašu pamatskolas absolventu piesaisti profesionālajai izglītībai;
2) centra pedagogu profesionālo (nozares un pedagoģisko), kā arī sociokultūras kompetenču nepārtraukta paaugstināšana, izmantojot formālās, neformālās un ikdienas mācīšanās veidus, lai nodrošinātu viņu gatavību jaunu programmu, mācību materiālu, e-tālmācības materiālu izstrādei, kā arī līdzdalībai kopējā izglītības inovācijas procesā;
3) programmu attīstība: pilnveide, modernizācija un jaunu programmu izstrāde atbilstoši izmaiņām nozarēs, darba tirgū, informācijas un komunikācijas tehnoloģijās, pedagoģijas zinātnē, lai nodrošinātu optimālu cilvēkresursu kvalitāti;
4) studentu (audzēkņu un pieaugušo, strādājošo un bezdarbnieku, invalīdu, ieslodzīto, jauniešu ar zemām pamatprasmēm u.c.) dažādības respektēšana, veicot viņu vajadzību, interešu, spēju un pieredzes izvērtēšanu, individuālo un atbalsta mācību programmu izstrādi, lai nodrošinātu katram sabiedrības loceklim iespēju iekļauties izglītības procesā un optimāli realizēt savu potenciālu;
5) sadarbības tīkla veidošana ar nozaru uzņēmumiem, vispārējās izglītības iestādēm un augstskolām, iesaistot partnerus profesionālās orientācijas aktivitātēs, inovācijas veicināšanā, programmu un kompetenču centra darbības izvērtēšanā, lai nodrošinātu saikni ar reālo dzīvi un savstarpēji izdevīgi izmantotu partnerības resursus.

Stratēģijas īstenošanai jau līdz 31.martam Jelgavas Amatu vidusskola un Jelgavas Amatniecības vidusskola iesniegs projekta pieteikumus Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējuma saņemšanai, lai modernizētu mācību aprīkojumu un uzlabotu skolu infrastruktūru. Kopā abām skolām ierobežotas atlases projektu konkursā būs pieejami gandrīz 3 miljoni latu. Savukārt maijā skolām būs iespēja piedalīties Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) projektu konkursā tieši profesionālās izglītības iestāžu ēku energoefektivitātes pasākumu veikšanai. Jelgavas Amatu vidusskolas viena ēka jau šovasar tiks siltināta projekta „Energoefektivitātes paaugstināšana Jelgavas pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu ēkās”, ko arī līdzfinansē KPFI.

Projekta pamatnostādņu mērķis ir nodrošināt turpmāku profesionālās izglītības sistēmas strukturālo reformu īstenošanu, optimizējot izglītības iestāžu skaitu un izvietojumu reģionos, izveidot modernu, mūsdienu prasībām atbilstošu profesionālās izglītības materiāli tehnisko nodrošinājumu, sekmēt visa veida resursu efektīvāku izmantošanu, paaugstinot profesionālās izglītības kvalitāti un pieejamību.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Attīstības un pilsētplānošanas pārvaldē