19.4 °C, 4.7 m/s, 84.4 %

Jaunumi

Sākumlapa Jaunumi27. martā Jelgava pievienosies akcijai „Zemes stunda”
27. martā Jelgava pievienosies akcijai „Zemes stunda”
10/03/2010

27. martā Jelgavas pilsēta pievienosies Pasaules Dabas Fonda rīkotajai akcijai „Zemes stunda”, kuras laikā katrs ir aicināts uz vienu stundu izslēgt apgaismojumu, lai simboliski pievērstu uzmanību klimata pārmaiņām. Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš aicina jelgavniekus pievienoties akcijai, tādējādi paužot atbalstu gudras klimata politikas veidošanai, videi draudzīgas enerģijas izmantošanai un paužot nostāju par elektroenerģijas taupīšanu arī ikdienā.

Zemes stunda Latvijā šogad notiks jau otro gadu un šobrīd oficiāli dalību ir apstiprinājušas 23 pašvaldības, tostarp Jelgavas pilsēta.

Ikviens iedzīvotājs vai uzņēmējs var piedalīties Zemes stundas norisē – uz vienu stundu izslēdzot vai samazinot apgaismojumu un izslēdzot maznozīmīgās elektroierīces 2010. gada 27. martā plkst. 20:30.

Pasaules Dabas Fonds aicina izbaudīt akciju Zemes stunda, domājot par iespējām taupīt energoresursus arī ikdienā un pievienoties daudziem miljoniem cilvēku visā pasaulē, lai simboliski parādītu, ka arī mums rūp pasaules nākotne.

Daži ierosinājumi Zemes stundai:

Uzņēmumos un organizācijās
• Izslēgt apgaismotās veikalu un pakalpojumu centru izkārtnes;
• Birojos neatstāt datorus un citas elektroierīces gaidīšanas režīmā, tādējādi tās patērē līdz pat 25% no strādājoša aparāta enerģijas.

Mājsaimniecībās
• Samazināt, vai pavisam izslēgt apgaismojumu dzīvojamajā zonā;
• Izslēgt elektroierīces, piemēram, datoru un televizoru;
• Censties Zemes stundas laikā nevārīt ūdeni ar elektriskajām kannām, nelietot veļas mazgājamo un trauku mazgājamo mašīnu.

Akcija Zemes stunda aizsākās 2007. gadā Sidnejā, kad 2 miljoni cilvēku izslēdza apgaismojumu savos mājokļos uz vienu stundu, lai tādējādi demonstrētu attieksmi pret klimata izmaiņām. 2008. gadā akcijā piedalījās jau vairāk kā 50 miljoni cilvēku no visas pasaules. 2009. gadā notika kas vēl nepieredzēts – Zemes stunda vienoja simtiem miljonu cilvēku, vairāk nekā 3900 pilsētas 88 valstīs, to vidū arī 12 Latvijas pilsētas – Rīga, Preiļi, Jelgava, Dobele, Saldus, Aizkraukle, Ventspils, Limbaži, Cēsis, Valka, Lielvārde un Bauska, kā arī divi novadi – Lielvārdes un Krāslavas. Zemes stundas laikā Rīgā tika izslēgts Brīvības pieminekļa, Melngalvju nama, Latvijas Nacionālās operas, Zaķusalas televīzijas torņa u.c. objektu apgaismojums, Jelgavā – Jelgavas pils, Sv. Annas katedrāles un citu ēku ārējais apgaismojums. Dobelē tika organizēti īpaši Zemes stundas pasākumi, bet Aizkraukle piedalījās akcijā aktīvi informējot iedzīvotājus un uzņēmumus. Akciju atbalstīja arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Informāciju sagatavoja
Pasaules dabas fonds,
www.pdf.lv

Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā