17.2 °C, 5.2 m/s, 89.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU studenti diskutēs starptautiskajā ainavas studijā
LLU studenti diskutēs starptautiskajā ainavas studijā
04/12/2009

7. decembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauku inženieru fakultātē sāksies un piecas dienas turpināsies darbs un diskusijas starptautiskā ainavas studijā, kas organizēta Eiropas Savienības programmas „Kultūra 2000” atbalstītā projekta „Ainavas mākslinieciskā transformācija” ietvaros.

7. decembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauku inženieru fakultātē sāksies un piecas dienas turpināsies darbs un diskusijas starptautiskā ainavas studijā, kas noorganizēta Eiropas Savienības (ES) programmas „Kultūra 2000” atbalstītā projekta „Ainavas mākslinieciskā transformācija” ietvaros.

Projekta mērķis ir veicināt mākslas objektu pielietošanu Eiropā maz zināmās kultūrvēsturiskās teritorijās, palielināt topošo speciālistu un jauno mācībspēku informētību un sadarbību tādās nozarēs kā arhitektūra, ainavu arhitektūra, arheoloģija un māksla.

Projektā pārstāvētas septiņas dažāda profila augstskolas no Portugāles, Francijas, Spānijas, Itālijas, Īrijas, Lielbritānijas un Latvijas. Turklāt katra no augstskolām projektā darbojas pēc atšķirīga aktivitāšu scenārija. LLU, piemēram, sadarbībā ar Jelgavas pašvaldību attīsta jaunas idejas pilsētbūvniecības un tūrisma attīstības kontekstā, balstoties uz mākslas, dabas un kultūrvēsturisko mantojumu. Lauksaimniecības universitāte ir atbildīga par ainavu arhitektūras studentu iesaistīšanu pārējo partneru veiktajās aktivitātēs.

LLU organizēto darbu ainavas studijā pirmdien, 7. decembrī ievadīs starptautisks simpozijs ar mākslinieku, studentu, mācībspēku un citu dalībnieku prezentācijām par mākslu publiskajā telpā un performancēm. Notiks Portugālē izdotās grāmatas „Urbānā arheoloģija: pieeja un prakse” atvēršana, demonstrēs arī vairākas dokumentālās filmas. No ārzemju viesiem dalību studijas darbā pieteikuši mākslinieki un mākslas zinātnieki no Igaunijas, Somijas, Slovēnijas un Portugāles. Savukārt mājiniekus pārstāvēs Rīgas Mākslas telpas, Latvijas Dizaina informācijas centra speciālisti, kā arī LLU Lauku inženieru fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas studiju programmas studenti, Arhitektūras un būvniecības katedras mācībspēki un doktoranti.

Ainavu studijas mērķis ir izpētīt ainavas, mākslas un apdzīvotās vietas, šinī gadījumā Jelgavas, savstarpējās attiecības, ļaut domubiedriem mācīties vienam no otra, ar minimāliem resursiem realizēt svaigas, reizēm pat pārdrošas idejas ar mūsdienīgu tehnoloģiju, lekciju un izstāžu palīdzību. Tāpat ainavas studija dod iespēju iepazīties ar mākslinieku un akadēmiķu viedokļiem par mākslas aktivitātēm starptautiskā mērogā, iesaistīt tajās studentus un vietējos iedzīvotājus, radīt eksperimentālus īstermiņa darbus. Pēc piecu dienu intensīva un radoša darba notiks studijas dalībnieku Jelgavā izstrādāto darbu prezentācija un koleģiāla diskusija par autoru pienesumu ainavas mākslinieciskajā transformācijā.

Projekts izstrādāts Portugālē, Tomāras Politehniskajā institūtā un tā ieviešana ilgs līdz 2011. gada februārim.

Informāciju sagatavoja
Juris Kālis
LLU preses sekretārs