18.1 °C, 5.3 m/s, 88.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiVidi izzinošais rotaļu laukums pieejams apmeklētājiem
Vidi izzinošais rotaļu laukums pieejams apmeklētājiem
12/11/2009

No ceturtdienas, 12.novembra, apmeklētājiem ir pieejams jaunais aktīvās atpūtas un vides izglītības laukums bērniem un pusaudžiem RAF dzīvojamā masīva Loka maģistrāles daudzdzīvokļu namu pagalmā.

Foto: Ivars Veiliņš

No ceturtdienas, 12.novembra, apmeklētājiem ir pieejams jaunais aktīvās atpūtas un vides izglītības laukums bērniem un pusaudžiem RAF dzīvojamā masīva Loka maģistrāles daudzdzīvokļu namu pagalmā.

Projekta “Iesaisties un zini!” kopējās izmaksas ir 58 505 lati, tajā skaitā laukuma būvniecības izmaksas – 55 705 lati un 2800 lati – projektēšanas un autoruzraudzības izdevumi. Projekta realizācijai 20 tūkstošus latu piešķīra Vides ministrija kā balvu Jelgavas pašvaldībai par ieguldījumu vides infrastruktūras attīstībā un dabas aizsardzībā. Pārējās izmaksas tika segtas no pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Laukums ir izveidots atbilstoši projekta idejām un iecerēm, kuras ir realizēja SIA „Gartens”.
„Šis varētu būt jauns sākums bērnu izglītības laukumu veidošanai,” atzīst Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

Pašvaldība, veidojot pirmo vides izglītības teritoriju pilsētā, izvirzījusi augstāka līmeņa mērķi publiskās telpas vides infrastruktūras sakārtošanai – tuvināt cilvēku dabas procesu izpratnei, radot iespēju vērot un salīdzināt. Vides izglītības teritorijā bērniem un pusaudžiem būs iespēja iepazīt dabu caur sajūtām, saskaroties ar dabas materiāliem, aktīvi darboties izveidotajās konstrukcijās, veikt novērojumus un aktivitātēs izmantot informatīvos elementus.

Laukums ir veidots zirnekļu tīkla formā, kurā ir izveidotas sešas dabu izzinošas takas un izvietoti dabas elementi.
„Meža takas” segums ir veidots no retināta laukakmens seguma ar zālienu starp tiem.. „Meža takā” iekārtots „skudru ceļš” un „skudru pūznis”. Skudru pūznis ir mākslīgi veidots paugurs 1,2 metru augstumā, kur viena puse ir veidota ar stiprināta zāliena segumu un otrā pusē ir izvietotas trīs slīpas kāpelējamās sienas. Meža takas ziemeļu daļā iestādīta skuju kokaugu grupa un novietotas trīs dažāda lieluma koka bekas. Labiekārtojuma elementus papildina koka skudras no apaļkoka baļķiem, kuras var izmantot kā soliņus.
„Lielupes takas” segums veidots no oļiem, kas to tuvina upes tēmai. Ejot pa taku var iepazīties ar palieņu pļavām, kas ir projektētas kā ziedoši zālieni, kurus pļaus vienu reizi gadā. „Lielupes takā” ir izveidots tiltiņš pāri „Bradājamai nogāzei”, kas imitē upi.
„Lauku taka” veidota ar stiprināta zāliena segumu, kas tiek ierobežots ar impregnēta koka mietiņu joslām abās tās pusēs. Gar takas malām pamīšus ir izvietoti liela izmēra laukakmeņi. „Lauku taka” ved pāri „Bradājamai nogāzei”, kur ir izveidota baļķu pāreja.
„Sajūtu takas” segums ir izveidots no dažāda platuma dēļiem, kas ir izkārtoti uz brusām. Takas rietumu galā sākas smaržu un krāsu dārzs, ko veido vairāku krāsu ceriņu krūmi un dažādas ziemcietes.
„Zvēru taka” ir betonēta un visā tās garumā ir iespiesti dažādu dzīvnieku pēdu nospiedumi (aļņa, zaķa, vilka, lāča, savvaļas zirga, mežacūkas un lapsas) dabīgā lielumā.
„Putnu taka” ir visīsākā un turpinās līdz centrālam laukumam. Taka ir segta ar mizu mulču. Uz šīs takas ir izveidota „ligzda” un iekārtota putnu barotava.
Starp zvēru un meža takām ir izveidots jūrmalas smilšu laukums.

Saistītās ziņas: Uzsāks bērnu rotaļu laukuma būvniecību

Informāciju sagatavoja
Līga Klismeta
Preses sekretāre
Tel. 63005558, 28821112