16.4 °C, 9.6 m/s, 93 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU iesaistīsies Zinātnieku naktī
LLU iesaistīsies Zinātnieku naktī
15/09/2009

25.septembrī vienlaikus piecās pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē un Ventspilī – notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums par tēmu „Cilvēks un kosmoss”. Arī Latvijas Lauksaimniecības Universitāte piedāvās plašu programmu, atklājot mazo kosmosa daļiņu ikvienam viesim.

25.septembrī vienlaikus piecās pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē un Ventspilī – notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums par tēmu „Cilvēks un kosmoss”.

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā tematiski ir saistītas ar astronomiju, kosmosa izpēti un kosmiskajām tehnoloģijām. Plašākai sabiedrībai apskatei būs atvērti zinātniskie institūti, atsevišķas augstskolu fakultātes, kur interesenti varēs piedalīties zinātniskos eksperimentos, vērot zvaigznes, iesaistīties diskusijās un uz brīdi iejusties zinātnieka ādā.
Kopīgi varēs no jauna atklāt lietas, bez kurām šodien mūsu ikdienas dzīve vairs nav iedomājama un kuras ir dažādu zinātnes sasniegumu rezultāts. Varēs iepazīties ar tehnoloģiju idejām, kas pateicoties zinātnei vēl var ienākt mūsu sadzīvē.

Arī LLU piedāvās plašu programmu, atklājot mazo kosmosa daļiņu ikvienam viesim. Informācijas tehnoloģiju fakultātē notiks diskusija „Kosmisko dzīvības formu kandidāti”, Meža fakultātē varēs uzzināt par satelītu tehnoloģiju pielietošanu meža resursu uzskaitē un kontrolē. Veterinārmedicīnas fakultātes speciālisti atklās, kā enerģētiskais strāvojums ietekmē dzīvniekus, Tehniskajā fakultātē varēs uzzināt ko vairāk par saules enerģiju, Lauksaimniecības fakultātē par dažādu enerģiju ietekmi uz augiem, savukārt Sociālo zinātņu fakultātē notiks diskusija „Ārpuszemes civilizācijas”. Bet Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Pārtikas produktu sensorās novērtēšanas laboratorijā būs iespēja baudīt kādu debešķīgu ēdienu un pārbaudīt savus maņu orgānus – acis un mēli.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Pasākums Latvijā noritēs jau ceturto gadu pēc kārtas. Ar šo pasākumu Latvija iekļausies to Eiropas 30 valstu – Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju skaitā, kuras septembra pēdējās piektdienas vakarā organizēs dažādus pasākumus vairāk kā 150 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus, raisot sabiedrības interesi un izpratni par zinātni, un ļautu sabiedrībai ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Šogad Zinātnieku nakts pasākumu organizētājiem pievienojas arī Izraēla.

Sīkāka informācija par norises laikiem

Par Zinātnieku nakti

Informāciju sagatavoja
Gaļina Stubailova
Latvijas Lauksaimniecības universitāte
Sabiedrisko attiecību daļa