15.9 °C, 10.1 m/s, 94.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPirmās nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām
Pirmās nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām
28/08/2009

Augusta pēdējā nedēļā bērnu un jauniešu nometnē „Lediņi” Jelgavā ar izrādi vecākiem tika noslēgta otrā nometne bērniem ar īpašām vajadzībām.

Katrā nometnē piedalījās aptuveni 50 bērnu, no kuriem 20 bērni – ar īpašām vajadzībām. Bērni nometnes laikā piedalījās tādās aktivitātēs kā zvanu mūzika, keramika, mūzikas terapija, dziedāšana, sporta spēles, rokdarbi, dejošana, atsevišķās individuālajās nodarbībās, kā arī bērni nometnes laikā gatavoja izrādes, kuras vecākiem bija iespēja redzēt nometnes noslēguma dienā.

Nometnes dalībnieces Amandas mamma stāsta: „Nometne bija ļoti noderīga gan bērniem ar īpašam vajadzībām, gan pārējiem bērniem. Pirmajās nometnes dienās varēja just, ka veselie bērni mazliet distancējās no īpašajiem bērniem, taču jau uz nometnes beigām bērni rēķinājās viens ar otru un tas, manuprāt, bija pozitīvs sasniegums. Visi jutās kā vienota komanda, neatkarīgi no apstākļiem. Bērniem ar īpašam vajadzībām liels ieguvums ir iespēja mainīt savu ierasto vidi, dienas kārtību un pavadīt brīvo laiku vispusīgāk – interesantās aktivitātes, svaigā gaisā, lietderīgās procedūrās. Arī citu bērnu vecāki atzīst, ka pavadītās dienas nometnē ir tik piepildītas, ka pēc atgriešanās mājās, viņi uzreiz dodas pie miera”.

Vecmāmiņa bērnam ar īpašām vajadzībām atzīst: „Kā vecāmāte varu pateikt lielu paldies par pozitīvajām emocijām, jaunajiem draugiem, ko mūsu bērni ieguva šajās divās nedēļās, piedaloties aktivitātēs, saņemot pozitīvu enerģiju un svaigu gaisu. Ir patīkami, ka bērns ir bijis citā vidē un to var just. Ļoti pozitīvi, ka arī Jelgavā izveidots daudzfunkcionāls centrs, kurā var un turpmāk varēs darboties bērni ar funkciju traucējumiem. Par to visiem paldies!”

Projekta īstenošanas laikā tiek izstrādāta koncepcija „Daudzfunkcionālā atbalsta centra bērniem ar īpašām vajadzībām Jelgavā izveide”. Jelgavas pilsētas Izglītības pārvaldes galvenā speciāliste pirmsskolas izglītības jautājumos, centra koncepcijas izstrādātāja, Sarmīte Joma stāsta: „Centra koncepcija bija pilotaktivitāte, kas tika izmēģināta nometņu laikā un ar kuru būs iespēja tālāk strādāt, attīstīt to un pilnveidot visa mācību gada garumā. Ne tikai bērni mācās viens no otra, atbalsta un palīdz, bet arī pedagogiem šī ir iespēja apgūt jaunas prasmes un iemaņas – kā padarīt krāšņāku un interesantāku dzīvi bērniem ar funkciju traucējumiem. Akcents nometnes laikā bija uz kopā būšanu un dzīves kvalitātes uzlabošanu, koncepcijā un nometnes darba kārtībā iekļaujot veselību veicinošus un aktivizējošus pasākumus. Jāsecina, ka realizējas lielisks sapnis – padarīt bērniem dzīvi gaišāku!”

Projekta laikā ir apmācīti speciālisti darbam ar bērniem ar īpašām vajadzībām un bērniem invalīdiem, rekonstruēta un aprīkota „Lediņi” centrālā ēka un tiek uzņemta filma bērniem par speciālām vajadzībām.
Nometne notika projekta „Daudzfunkcionālā atbalsta centra izveide bērniem ar īpašām vajadzībām Jelgavā” laikā. Daudzfunkcionālā atbalsta centra izveides mērķis ir integrēt Jelgavā dzīvojošos bērnus ar īpašām vajadzībām sabiedrībā, radot iespēju tiem pastāvīgi saņemt dažādus sociālos, medicīniskos, izglītības pakalpojumus un uzlabot šo bērnu dzīves kvalitāti.

Kopējais projekta finansējums ir LVL 281 121, tsk. Norvēģijas valdības finanšu instrumenta grants 238 964 LVL un Jelgavas domes līdzfinansējums 42 170 LVL.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā