17.3 °C, 12 m/s, 92.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavas dome pieņem budžeta grozījumus un ievēl pašvaldības izpilddirektoru
Jelgavas dome pieņem budžeta grozījumus un ievēl pašvaldības izpilddirektoru
31/07/2009

Jelgavas pilsētas domes sēde 30. jūlijā

Jelgavas pilsētas domes sēde 30. jūlijā
Foto: Ivars Veiliņš

Ceturtdien, 30. jūlijā, Jelgavas dome pieņēma budžeta grozījumus 2009. gadam, kas paredz pašvaldības izdevumus samazināt par 6,9 procentiem jeb 1,8 miljoniem latu. Pilsētas budžets kopumā ir 42,1 miljonu latu.

Jelgavas pašvaldības budžeta grozījumi pieņemti, pamatojoties uz valsts budžeta grozījumiem 2009. gadam. Valdības pārskatītais iedzīvotāju ienākuma nodokļa plāns Jelgavas pilsētas budžetu samazinās par 6,4 procentiem, kas ir aptuveni 1,4 miljoni latu.
Plānots, ka par 15 procentiem jeb 36 tūkstošiem latu samazināsies pašvaldības ieņēmumi no azartspēļu nodokļa, savukārt par 14 tūkstošiem latu – ieņēmumi no pašvaldības nodevām. Budžeta ieņēmumu samazinājumu rada vēl 163,5 tūkstoši latu, kas bija plānotais Valsts investīciju programmas finansējums 3. pamatskolas energoefektivitātes uzlabošanas projektam.

Atbilstoši izmaiņām plānotajos pašvaldības ieņēmumos, Jelgavas dome pieņēma lēmumu samazināt izdevumus par 1,8 miljoniem latu. Lai segtu iztrūkstošo ieņēmumus, vislielākais samazinājums izdevumu pozīcijā 1,3 miljoni latu apmērā tika panākts, samazinot Jelgavas pašvaldības iestādēs un aģentūrās strādājošo darbinieku atlīdzības par 12 procentiem.

Jelgavas pašvaldības izdevumus būtiski ietekmējis valsts lēmums samazināt mērķdotācijas pedagogu darba samaksai, samazināt valsts dotācijas sporta skolu, interešu izglītības, mākslas skolu pedagogu, piecu un sešgadīgo bērnu skolotāju darba samaksai. Jelgavas dome pieņēma lēmumu šīm vajadzībām sākotnēji plānotos budžeta izdevumus palielināt par 288 tūkstošiem latu, tādējādi samazinot izdevumus citās budžeta pozīcijās. Arī turpmāk privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm tiks piešķirta pašvaldības dotācija 50 procentu apmērā no viena bērna vidējām izmaksām pašvaldības iestādēs, kā arī tiks nodrošināta pedagogu darba apmaksa piecu un sešgadīgo bērnu apmācībai. Savukārt mākslas kolektīvu vadītājiem, kam valsts finansējums atņemts pilnībā, pašvaldība gatava nodrošināt atlīdzību minimālās algas apmērā.

Jelgavas dome nolēma nesamazināt sociālo pabalstu mērķiem novirzīto līdzekļu apjomu. Ar domes lēmumu tiek ieviests jauns pabalsta veids – 50 procentu apmaksa no sabiedriskā transporta mēnešbiļetes cenas. Pabalstu pilsētas sabiedriskā transporta mēnešbiļetes apmaksāšanai 50 procentu apmērā mācību gada laikā piešķirs vispārējo izglītības iestāžu klātienes skolēniem, kuru ģimenes ienākumi mēnesī uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz 90 latu, pensionāriem, kuru ienākumi mēnesī nepārsniedz 90 latu un politiski represētajiem pensionāriem, kuru ienākumi mēnesī nepārsniedz 180 latu.
Savukārt braukšanas maksas atvieglojums 50 procentu apmērā no mēnešbiļetes cenas mācību gada laikā noteikts Jelgavas pilsētā deklarētajiem vispārējo izglītības iestāžu klātienes skolēniem. Līdz ar to skolēni no trūcīgām ģimenēm sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas.
Dome nolēma gandrīz par trešdaļu samazināt sabiedriskā transporta mēnešbiļetes cenu – no 27 uz 20 latiem. Tas uzskatāms kā atvieglojums visiem pilsētas iedzīvotājiem, kas izmanto sabiedriskā transporta pakalpojumus.

Ar 30. jūliju no Jelgavas izpilddirektora amata ar domes lēmumu atbrīvots Gunārs Kurlovičs. Par jauno Jelgavas pilsētas pašvaldības izpilddirektori ievēlēta Irēna Škutāne.

Jelgavas domes deputāti darbam Zemgales plānošanas reģiona attīstības padomē nolēma izvirzīt Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāju Andri Rāviņu.

Domes sēdes laikā tika apstiprināti Dzīvokļu komisijas, Satiksmes drošības komisijas, Zemes komisijas un Zemes nomas komisijas jaunie sastāvi.

Informāciju sagatavoja
Egita Veinberga
Preses sekretāre
Tel. 63005458