17.3 °C, 12 m/s, 92.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiInženierzinātņu priekšmetus apgūs jau vidusskolā
Inženierzinātņu priekšmetus apgūs jau vidusskolā
22/07/2009

Foto: Ivars Veiliņš

Foto: Ivars Veiliņš

Iespēju vidusskolā apgūt Vispārējās vidējās izglītības matemātikas, dabaszinātņu un tehnikas virziena izglītības programmu Jelgavas 1. ģimnāzijā pieteikušies izmantot jau 25 topošie desmitklasnieki, kas savu nākotni saista ar inženierzinātnes studijām. Skolēnu uzņemšana šajā programmā vēl turpinās.

Programma izveidota Jelgavas 1. ģimnāzijas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācībspēku veiksmīgas sadarbības rezultātā. Tā ļaus vidusskolēniem paralēli vispārizglītojošajiem priekšmetiem gūt priekšstatu par inženierzinātnes pamatiem, apgūt datorgrafiku, programmēšanas pamatus, ekonomiku, tehnisko grafiku, politiku un tiesības. Programmā iekļautas arī papildus matemātikas un fizikas stundas, kas sniegs padziļinātas zināšanas šajos priekšmetos.
„Mūsdienās skolai jāspēj mainīties, paralēli kvalitatīvai izglītībai piedāvājot specializētās programmas. UNESCO 2009. gadu ir pasludinājis par inovāciju un radošuma gadu un mēs uzņēmāmies iniciatīvu paši kļūt inovatīvāki. Zināmā mērā tas ir eksperiments,” atzīst 1. ģimnāzijas direktore Valentīna Maido, būdama pārliecināta, ka tas būs veiksmīgs, „Jelgavas attīstības plānā par pilsētas prioritāti ir izvirzīta metālapstrādes nozare. Katras nozares attīstības garants ir profesionāli speciālisti, kuru sagatavošanā ģimnāzija gatava sniegt savu artavu. Tas ir labs iemesls piesaistīt jauniešus savai pilsētai, studijām un nākotnē – arī darbam Jelgavā.”
Atsevišķus speciālos priekšmetus vidusskolēniem pasniegs LLU pasniedzēji augstskolas telpās. Nākamajiem studentiem svarīgi zināt, ka vidusskolas laikā veiktos praktiskos un laboratorijas darbus, kuru vērtējums nebūs zemāks par 6, ieskaitīs kā izpildītus pirmā kursa mācību programmā.
Skolēnu zinātniski pētnieciskos darbus maksimāli plāno sasaistīt ar ražošanas procesiem, tādējādi meklējot sadarbību ar uzņēmējiem Jelgavā, valstī un, cerams, arī aiz Latvijas robežām.
„Darbā ar šo klasi tiks iesaistīti pedagogi ar inovatīvu domāšanu, gatavi pārmaiņām un netipisku problēmu risināšanai. Uz to mudināsim arī savus skolēnus. Ja arī nākotnē vidusskolas absolventi neizvēlēsies Tehnisko fakultāti, esmu pārliecināta, ka šī programma palīdzēs iestāties jebkurā citā fakultātē,” teic V. Maido.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā