17.5 °C, 5.4 m/s, 92.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiUzsāk Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa rekonstrukciju
Uzsāk Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa rekonstrukciju
05/06/2009

Foto: Ivars Veiliņš

Jūnijā uzsākti valsts mēroga arhitektūras pieminekļa – Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa rekonstrukcijas darbi, kā rezultātā tiks izveidots Zemgales reģionam nozīmīgs tūrisma un kultūrizglītības centrs.

Rekonstrukcijai un centra izveidei plānotās izmaksas ir vairāk kā 1,8 miljoni latu, no tiem 66 tūkstoši latu ir valsts budžeta dotācija, aptuveni 500 tūkstoši – Jelgavas domes līdzfinansējums. Eiropas reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums ir 1,25 miljoni latu.

Trīsvienības baznīcas torņa rekonstrukcija vienlaicīgi atrisinās divas problēmas – tiks saglabāta daļa pilsētas kultūrvēsturiskās apbūves, kas tika sagrauta abu pasaules karu laikā, un izveidots inovatīvs tūrisma produkts pilsētā, reģionā un valstī.

Realizējot projektu tiks rekonstruēts Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornis, kurā atradīsies tūrisma informācijas centrs, muzeja ekspozīcijas, izstāžu un konferenču zāles, skatu platforma tornī, kafejnīca, biroju telpas, tai skaitā tūrisma operatoriem. Tornī tiks izvietoti moderni informācijas komunikāciju tehnoloģiju risinājumi, lai centra viesi varētu iepazīties ar reģiona vēsturi un tūrisma informāciju – objektiem un pakalpojumiem. Projektu plānots īstenot līdz 2010.gada beigām.

„Trīsvienības baznīcas tornis ir neatņemama Jelgavas pilsētas silueta daļa. Kaut arī tā smaili neatjaunojam 19.gs. veidolā, torņa sākotnējais 17.gs. teltsveida kupols, kas veidots stiklā, aizgūstot modernās arhitektūras pieeju vēsturisko ēku trūkstošo daļu aprišu renovācijā, kalpos par skatu laukumu uz rītdienas Jelgavu mums pašiem un pilsētas viesiem” stāsta Jelgavas pašvaldības izpilddirektors Gunārs Kurlovičs.

Finansējuma piesaistīšanai Jelgavas dome sadarbojās ar SIA DEA Baltika, kas ir speciālisti ar vairāk nekā desmit gadu pieredzi Eiropas Savienības (ES) finansējuma piesaistē, ieviešanā un novērtēšanā. „ES projektu ieguvēji ir ne tikai pašvaldības un to iedzīvotāji, bet arī Latvijas uzņēmēji, kuri var sniegt pašvaldībām nepieciešamos būvdarbus, piegādes un pakalpojumus”, norāda uzņēmuma SIA DEA Baltika direktore Gunita Kakteniece. Rekonstrukcijas būvdarbu veikšanas tiesības konkursa kārtībā ieguvusi SIA „Rimts”.

Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds 3.6.1.1. aktivitātes „Nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai” ietvaros.

Papildu informācija – Jelgavas pašvaldības mājas lapā www.jelgava.lv sadaļā Projekti vai pa tālruni 63005485.

Informācija sagatavota
Jelgavas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā