24.8 °C, 1.1 m/s, 64.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavas pils viesus Muzeju naktī uzņems hercogs
Jelgavas pils viesus Muzeju naktī uzņems hercogs
13/05/2009

Jelgavas pils galminieki 16.maija nakti aicina pavadīt nomodā un viesoties vēstures atspulgiem bagātajā Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli pirms 270 gadiem celtajā Jelgavas pilī.

Jelgavas pils galminieki 16.maija nakti aicina pavadīt nomodā un viesoties vēstures atspulgiem bagātajā Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli pirms 270 gadiem celtajā Jelgavas pilī.

Par godu Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) 70 gadu jubilejai un aizritējušai pils 270 gadu jubilejai Zemgales pērles saimnieki šogad pirmo reizi iesaistās starptautiskajā akcijā „Muzeju nakts”. Pils vārti tiks atvērti ar vadmotīvu „Jelgavas pils pirms 270 un 70 gadiem – no hercoga līdz studentam”.

Pils vēstures muzejā notiks pieņemšana un parakstīšanās viesu grāmatā pie Pils Hercoga – agrākā Zemgales hercogistes hercoga Ernsta Johana Bīrona līdzinieks, kurš stāstīs par vienu no izcilākajiem Latvijas arhitektūras pieminekļiem, kas bijis gan Livonijas ordeņa bruņinieku mājvieta, gan hercogu rezidence. Pils dienvidu kolonādē lielajā ekrānā varēs noskatīties filmu par Jelgavas pils jubilejas svinībām.

Seno gadsimtu elpu palīdzēs sajust arī mūki un laimes dālderu kalējs, kas ikvienam ļaus izkalt savu veiksmes monētu. Par piemiņu varēs saņemt arī savu fotogrāfiju no prasmīgā galma mākslinieka. Bet pavasara smaržā ieskautajā pils pagalmā viesus ar tasi tējas un gardu pils beķerejas cepumu cienās pāži un izklaidēs galma dāmas.

70 gadu pilī saimnieko LLU, kas aktīvi veido Zemgales izglītības, zinātnes un kultūras dzīvi. Pils ir trešās lielākās augstskolas mājvieta un tajā zinības iegūst 7 000 studentu, kas savā pulkā aicina zinātkārus un inteliģentus jauniešus. Tāpēc ikviens aicināts izjust arī studentisko garu, dziedot un dejojot kopā ar LLU sieviešu kori „Liepa”, vīru kori „Ozols” un Studentu teātri un saņemot informāciju par iespējām studēt kādā no Latvijā unikālām studiju programmām deviņās augstskolas fakultātēs.

Baudīt divu dažādu gadsimtu sajūtas varēs visi Muzeja nakts ceļotāji, kuri Jelgavas pilī iegriezīsies no pulksten 22 līdz 24. Kā katru vakaru, arī 16.maija naktī Jelgavas pils iemirdzēsies gaismā un, iespējams, tieši šajās gaismas spēlēs pils apmeklētāji varēs ieraudzīt Balto dāmu vai kādu citu senatnīgo mūru iemītnieku. Ieeja pilī – bez maksas.

Viesus aicināsim baudīt divu dažādu gadsimtu sajūtas un būt līdzdalībniekiem vairākās aktivitātēs:

  • Pils vēstures muzejā- pieņemšana pie Pils Hercoga;
  • Pils Dienvidu kolonādē – Laimes daldera kalšana, fotosalons, Jelgavas pils jubilejas īsfilmas demonstrēšana;
  • Pils Ziemeļu kolonādē – Studentu dziesmas un dejas kopā ar koriem „Liepu”, „Ozols” un Studentu teātri;
  • Pils pagalmā – pastaiga ar galma dāmām un pils tējas baudīšana.
Ieeja pilī no Lielupes puses, pa centrālajām durvīm.

Papildus informācija:
Latvijas Lauksaimniecības universitātes
Muzeja vadītāja
Ginta Linīte