24.8 °C, 1.1 m/s, 64.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavā izmēģina grantēto ceļu atputekļošanas metodi
Jelgavā izmēģina grantēto ceļu atputekļošanas metodi
13/05/2009

Lai mazinātu grantēto ceļu putēšanu, Jelgavā, Romas un Atmodas ielās tika izmēģināta speciāla putekļus absorbējoša viela. Ja eksperiments būs veiksmīgs, plašāk šo metodi pilsētā varētu izmantot nākamgad.

Lai mazinātu grantēto ceļu putēšanu, Jelgavā, Romas un Atmodas ielās tika izmēģināta speciāla putekļus absorbējoša viela. Ja eksperiments būs veiksmīgs, plašāk šo metodi pilsētā varētu izmantot nākamgad.

Aģentūras „Pilsētsaimniecība” direktors Andrejs Baļčūns skaidro, ka ielu atputekļošanai izmantota Somijā ražota putekļus absorbējoša viela cc Road, kas mazina ceļa putēšanu un cietina tā klātnes virskārtu. Greiderējot ceļu, ar sāls kaisītāju tajā iestrādā putekļus absorbējošu materiālu, vienlaicīgi ceļu mitrinot. Vasarā cc Road lietojams kā putekļu absorbētājs, bet ziemā to var izmantot kā ledus un sniega kausētāju.

„Šogad šo ceļu atputekļošanas metodi tikai pārbaudām. Iespēju materiālu izmantot arī ziemā gan pagaidām neapsveram. Vēlamies rūpīgi izvērtēt cc Road darbību. Šī metode raksturota kā ekonomiski izdevīga ilgtermiņā, jo paildzina ceļa ekspluatācijas laiku. Svarīgi, ka cc Road ir pilnīgi nekaitīga apkārtējai videi un cilvēkiem,” norāda aģentūras „Pilsētsaimniecība” direktors.

1000 kilogramu vielas paredzēti 6000 kvadrātmetriem brauktuves, proti, ar šo daudzumu var absorbēt putekļus 6 metrus platā grants ceļā viena kilometra garumā. Viena kvadrātmetra apstrādāšana izmaksā apmēram 11 santīmu. Viena tonna Somijā ražota preparāta bez PVN maksā 325 latus.

CC Road jau pielietots Romas ielā un Atmodas ielā. Vēl šo preparātu Jelgavā plānots izmēģināt 4. līnijā, 5. līnijā, Kārļa ielā un Parka ielā. Ja ceļu atputekļošanas materiāla izmantošana attaisnosies, pilsētas apsaimniekotāji apsvērs iespēju šo metodi izmantot arī plašāk. Tas gan varētu būt tikai nākamajā gadā.

VAS „Latvijas Valsts ceļi” Jelgavas nodaļas vadītājs Jānis Lange stāsta, ka šāda ceļu atputekļošanas metode jau izmēģināta un nelielos daudzumos tiek pielietota Lietuvā un Igaunijā.

Informāciju sagatavoja
Līga Klismeta
Preses sekretāre