24.8 °C, 1.1 m/s, 64.2 %

Jaunumi

Sākumlapa Jaunumi„Jauno vadītāju skolā” izlaidums
„Jauno vadītāju skolā” izlaidums
12/05/2009

Foto: JRPIC arhīvs

2008.gada pavasarī Jelgavas Dome sadarbībā ar Jelgavas reģionālo Pieaugušo izglītības centru un Izglītības pārvaldi izsludināja konkursu pedagogiem, kas ir ieinteresēti attīstīt savas prasmes un papildināt zināšanas izglītības iestādes vadīšanas jautājumos un skolas darbības jomās, attīstīt savas kā vadītāja profesionālās kompetences un nākotnē kļūt par izglītības iestādes vadītāju.

Konkursa rezultātā 2008.gada jūnijā tika izveidota grupa 19 pedagogu sastāvā, kas visa mācību gada garumā apguva 148 stundu apmācības programmu „Mūsdienīgas skolas vadītājam nepieciešamās profesionālās kompetences”.

Apmācības programma tika īstenota sesiju veidā no 2008.gada augusta līdz 2009.gada maijam. Apmācības programmas ietvaros pedagogi apguva teorētiskas zināšanas, kā arī guva praktisku pieredzi vadības darbā: gan plānojot un izvērtējot izglītības iestādes darbību, analizējot izglītības iestādes finansiālo un juridisko darbību, apgūstot praktiskas metodes kā sagatavoties akreditācijai, risināt konfliktus, veidot skolas tēlu un sadarbību ar dažādām izglītības procesā iesaistītajām pusēm.

Kursu dalībnieki īpaši augstu vērtē iespēju iepazīties ar citu kolēģu praktisko darbību un pieredzi. Viesojoties Aizkraukles novada ģimnāzijā pedagogi iepazinās ar metodiskā darba organizāciju, bet seminārā Vaivaru pamatskolā pedagogi guva ieskatu skolas darba organizācijā, kur vispārizglītojošās programmās tiek integrēti bērni ar īpašām vajadzībām.

Kursu noslēgumā dalībniekiem bija jāizstrādā patstāvīgais darbs, kurā kursu dalībnieki izvēlējās problēmu, situāciju, notikumu, kas saistīts ar izglītības iestādes darbību, analizēja normatīvos aktus, pedagoģiskās vai skolvadības teorijas saistībā ar izvirzīto problēmu un piedāvāja iespējamos risinājumus. Lūk, daži no jautājumiem, kuriem skolotāji meklēja savus risinājumus:
o Pedagogu un skolēnu vienotas vērtēšanas izpratnes nodrošināšana mācību satura apguvē
o Radoša pieeja konfliktsituāciju risināšanai skolā
o Dažādu ārkārtas situāciju risināšana skolā
o Kā ierobežot plaģiātismu skolēnu patstāvīgajos darbos
o Skolas un ģimenes sadarbības modeļi
o Kā veidot skolēnu motivāciju mācīties
o Kā novērst skolēnu disciplīnas pārkāpumus
o Starpinstitucionālā sadarbība, risinot akūtas izglītības iestādes darbības problēmas.

Intensīvās mācībās kopā ar pieredzējušiem lektoriem un teorētiskās literatūras studijās skolotāji ir iepazinuši skolas darbību visos aspektos, guvuši izpratni par iestādes vadītāja lomu un pienākumiem, un skolotāji ir gatavi radoši, ar lielu entuziasmu meklēt un rast jaunus risinājumus.
Lūk ,dažas atziņas:
„Vadītāja personība ir viena no interesantākajām sociālajām lomām. Mūsdienās aizvien vairāk tiek sagaidīts, ka vadītāji ir līderi. Vadītājam ir jābūt zinošam, radošam, iedvesmojošam un uzticamam, lai iekarotu savu darbinieku sirdis un prātus.” (Iveta Goldberga – pirmskolas izglītības iestādes „Vārpiņa” pirmsskolas skolotāja).
„Neviens nevar kļūt par kompetentu vadītāju vienas dienas laikā. neapšaubāmi- vislielākais skolotājs ir laiks, kad strādā vadītāja amatā. Līdz ar to par vadītāja resursiem var uzskatīt pieredzi, zināšanas, prasmes, kompetenci u, protams, laiku.” (Kristīne Grīslīte – pirmskolas izglītības iestādes „Vārpiņa” pirmsskolas skolotāja).

Lai „Jauno vadītāju skolas” dalībniekiem ir iespēja izmantot kursos iegūtās zināšanas un prasmes veidojot savu turpmāko karjeru!

Kursu noslēgums plānots 14.maijā, pl. 15.00 Jelgavas Domē

„Jauno vadītāju skolas” dalībnieki:
Kristīne Grīslīte – PII „Vārpiņa”
Inga Jansone – Aizupes pamatskola
Aina Jēgere – Jelgavas 6. vidusskola
Marina Beitāne – Jelgavas 6. vidusskola
Valda Grunte – Jelgavas 1. ģimnāzija
Ināra Radčenko – Jelgavas 1. ģimnāzija
Inga Jansone –  BJC „Junda”
Iveta Goldberga – PII „Vārpiņa”
Inita Mazūdre – JRPIC
Svetlana Rjabeva – Jelgavas speciālā internātpamatskola
Kristīne Kizāne – Jelgavas speciālā internātpamatskola
Gunita Draveniece – Jelgavas Valsts ģimnāzija
Māris Kalniņš – BJC „Junda”
Tatjana Grencione – Jelgavas 5. vidusskola
Inga Zudiļina – Jelgavas Vakara (maiņu) vidusskola
Edgars Paulovičs – Jelgavas rajona IP
Baiba Balode- Lukjanska – Jelgavas 1. ģimnāzija
Tālis Zujs – Dobeles rajona Bērzes pamatskola
Astra Vinovska – Dobeles rajona Naudītes pamatskola

Informāciju sagatavoja
Skaidrīte Bukbārde
JRPIC