21.1 °C, 2.9 m/s, 55.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiAtkārtotai uzpildei savāktas jau vairāk kā 1000 vējstiklu šķidruma kanniņas
Atkārtotai uzpildei savāktas jau vairāk kā 1000 vējstiklu šķidruma kanniņas
26/02/2009

Foto: Latvijas Zaļais punkts

Decembra beigās astoņās degvielas uzpildes stacijās Neste pie Narvesen veikaliem Rīgā, Mārupē, Liepājā un Jelgavā tika uzstādīti konteineri, kas paredzēti tukšo vējstikla šķidruma kanniņu izmešanai. Akcijas organizētāji ir gandarīti par autovadītāju aktivitāti un informē, ka tās gaitā jau savāktas vairāk nekā 1000 kanniņas, kuras tiks uzpildītas atkārtoti un nonāks veikalu plauktos.

Lielākās bažas bijušas par to, vai konteineros netiks mesti citi atkritumi, kas būtiski apgrūtina derīgo kanniņu atlasīšanu. Taču konteineros tiešām mestas tikai tukšās kanniņas. Tāpat arī autovadītāji ievērojuši vēl vienu būtisku priekšnosacījumu, lai kanniņas būtu otrreiz lietojamas – tās nav saplacinātas.

Konteineros nonākušajās kannās pēc to atbilstošas apstrādes atkārtoti tiks iepildīts vējstiklu šķidrums, tādējādi samazinot vidē nonākošo plastmasas daudzumu. Līdz ar to autovadītājiem jārēķinās, ka otrreiz uzpildītās kannas var neizskatīties tik glīti kā jaunās, taču šķidruma kvalitāti tas neietekmēs.

LZP valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs aicina katru kanniņas šķirojošo autovadītāju augstu vērtēt savu ieguldījumu tīras vides saglabāšanā, bet tiem, kuri vēl šaubās par šķirošanas lietderību atgādina, ka vairāk nekā trešdaļu mājsaimniecībās radušos atkritumu ir iespējams pārstrādāt vai izmantot atkārtoti.

Vējstiklu šķidruma kanniņu savākšana otrreizējai pārstrādei turpināsies visu ziemas sezonu.

Ar īpašām uzlīmēm marķēti konteineri atrodas piecās galvaspilsētas degvielas uzpildes stacijās, kā arī Mārupē, Jelgavā un Liepājā.

Akciju organizē Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar uzņēmumu Getz Bros. & Co (Latvia) Ltd., veikalu tīklu Narvesen un otrreizējo izejvielu apsaimniekotāju Eko Reverss.

Papildus informācija:
Jana Duhovska
Latvijas Zaļais punkts mārketinga un komunikācijas projektu vadītāja
e-pasts: ; tālr. 29225766