25.6 °C, 2 m/s, 79 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiGazeles: šis ir iespēju laiks
Gazeles: šis ir iespēju laiks
26/11/2008

No kreisās: SIA Karuss valdes priekšsēdētājs Kaspars Kazāks, SIA Mītavas celtnieks valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Vaščenko un SIA Aleja D īpašnieks un vadītājs Andris Drēska

No kreisās: SIA Karuss valdes priekšsēdētājs Kaspars Kazāks, SIA Mītavas celtnieks valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Vaščenko un SIA Aleja D īpašnieks un vadītājs Andris Drēska
Foto: Ivars Veiliņš

Latvijas visstraujāk augošie uzņēmumi Zemgales reģionā šo laiku labprātāk dēvē par iespēju un izaicinājumu laiku, nevis krīzi.

Tāds secinājums rodas pēc pirmā reģionālā semināra Gazele 2008. Kā strādāt pārmaiņu laikā, ko organizē laikraksts Dienas bizness un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Vienlaikus ar aktuālo informāciju par uzņēmējiem pieejamo ES naudu, ko sniedza LIAA speciālisti, un Fontes, Pricewaterhouse Coopers un Gazeļu projekta atbalstītāja — SIA Bite — ekspertu padomiem, tika apbalvoti Zemgales reģiona straujāk augošie uzņēmumi 2007. gadā.

Palīdzēs ES nauda
Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards skaidroja, ka ES naudas sadalē uzsvars tiks likts uz naudas piešķiršanu īpaši atbalstāmajos reģionos, atbalsta summas palielinot no 70 000 Ls līdz 150 000 Ls, nozarēm ar augstu pievienoto vērtību, pētniecību, eksportspējīgiem uzņēmumiem, apmācībai, pārkvalifikācijai, jauno tehnoloģiju ieviešanai. Tāpat ministrs piebilda, ka šobrīd, kad finanšu līdzekļu pieejamība kļuvusi problemātiska, iecerēts paplašināt uzņēmumu piekļuvi finansējumam, izmantojot t.s. ieguldījumu fonda finansējumu. Turklāt drīzumā tikšot „iedarbinātas” eksporta stimulēšanas metodes. LIAA direktors Andris Ozols piebilda, ka zemgalieši arī līdz šim ir bijuši aktīvi ES naudas izmantotāji: Zemgales plānošanas reģionā atbalstu  guvuši vairāk nekā 90 projekti. Tomēr viscaur daudzo lektoru, tostarp Gazeles – SIA Aleja D īpašnieka un vadītāja Andra Drēskas, runām vijās atziņa, ka līdz šim ir bijis gana viegli augt un attīstīties, bet šis laiks ir jāizmanto, lai liktu pamatus ilgtermiņa attīstībai un tādēļ tas drīzāk ir iespēju un izaicinājumu laiks, nevis krīze. „Šobrīd atsevišķi uzņēmumi strauji attīstīsies, pārskatīs savu darbību. Šis ir laiks, lai varbūt pat pārņemtu konkurentus. Jāsāk ražot gudrāk, jāsāk sniegt pakalpojumus ātrāk,” teica LIAA direktors A. Ozols. Apzaļumošanas un labiekārtošanas SIA Aleja D īpašnieks Andris Drēska informēja, ka uzņēmumspērn sasniedzis 1.5 milj. Ls apgrozījumu, kas ir teju uz pusi vairāk nekā 2006. gadā. „Tirgū darbojās arī konkurenti, bet visiem bija vienādi spēles noteikumi, visiem bija dotas iespējas augt. Tomēr šogad diez vai būsim Gazele, jo plānojam ap 1.2 milj. Ls apgrozījumu, „ piebilda viņš.

428% pieaugums
Jau astoto gadu pēc kārtas laikraksts Dienas bizness sadarbībā ar SIA Lursoft veido
Latvijas strauji augošo uzņēmumu — Gazeļu sarakstu.

Dati liecina, ka Zemgales Gazeļu vidējais apgrozījums pērn sasniedzis 1.79 milj.Ls. Vecākā Zemgales Gazele reģistrēta 1991. gadā, bet jaunākā — 2005. gadā. Vidējais Zemgales Gazeļu apgrozījuma pieaugums no 2005. līdz 2007. gadam ir 428 % (iepriekš — 374 %. Vidējā Zemgales Gazeļu rentabilitāte 2007. gadā ir bijusi 10 % (iepriekš – 6 %). Gazeļu apbalvošanas ceremonija notiks Rīgā 2009. gada 23. janvārī.

Zemgales reģiona Gazele 2008:

SIA Aleja D (Jelgava; darbības veids: apzaļumošana, labiekārtošana),
SIA Hansa būve (Jelgava; būvniecība),
SIA Inženiersistēmu būve (Jelgavas raj.; ūdensapgādes sistēmu būvniecība),
ZS Kalnozoli (Tukuma raj.; transportlīdzekļu un iekārtu iznomāšana),
SIA Pamats Pluss (Iecava; būvniecība),
SIA Karuss (Jelgava; būvniecība),
SIA Latgran (Aizkraukles raj.; kokapstrāde),
SIA Stortenbekera un Hopnera lauksaimniecība (Tukuma raj.; graudaugu audzēšana),
SIA Viand (Jelgava; elektroinstalāciju ierīkošana),
SIA Mītavas celtnieks (Jelgavas raj., būvniecība).
AVOTS: LURSOFT

Informāciju sagatavoja:
Dace Andersone