23 °C, 2.3 m/s, 91.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU atklāts biznesa inkubators „Valdekas BITIS”
LLU atklāts biznesa inkubators „Valdekas BITIS”
30/10/2008

Foto: Juris Kālis

Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē ( LLU ) notikusi biznesa un tehnoloģiju inkubatora „Valdekas BITIS” svinīga atklāšana.

Pēc pārbūves, Studentu teātra bijušajā divstāvu ēkā iznomātajās telpās tagad mājīgi iekārtojušās desmit jaunas komercfirmas, kuru īpašnieki ir gan universitātes pašreizējie studenti un agrāko gadu absolventi, gan citi uzņēmīgi ļaudis no Jelgavas un tās tuvākās apkaimes.

Kopš maija, kad, ieviešot Ekonomikas ministrijas atbalstītu projektu, jaunizveidotajā biznesa inkubatorā sāka uzņemt pirmos klientus, pavisam saņemts aptuveni 20 iesniegumu, bet konkursa ceļā izraudzīti 12 perspektīvākie komercuzņēmumi, kas darbojas informācijas tehnoloģiju, loģistikas, alternatīvās enerģijas un dizaina attīstības jomā.

Inkubatora direktors, LLU docents Aigars Laizāns skaidro, ka visiem izraudzītajiem sadarbības partneriem nav nemaz nepieciešams visu laiku uzturēties biroja telpās. Galvenais, ka visi viņi inkubatorā var saņemt atbalstu – nepieciešamās konsultācijas un daudzveidīgu informāciju biznesa attīstības jautājumos, kvalitatīvus grāmatvedības un juridiskos pakalpojumus, kā arī veidot lietišķu sadarbību ar universitātes fakultātēm, institūtiem un atsevišķiem pētniekiem. Tādējādi notiek integrēšanās vienotā sadarbības ķēdē: zinātne – tehnoloģiju pārnese – ražošana – produkts – patērētājs.
Zemgales Plānošanas reģiona izpilddirektors Raitis Vītoliņš ir pārliecināts, ka ikviens no biznesa inkubatorā dzimušajiem cālīšiem reģiona attīstībai ir ļoti nepieciešams, turklāt jaunā inkubatora spēks ir universitātes akadēmiskā vide ar vērā ņemamu intelektuālo potenciālu. Tas, neapšaubāmi, veicinās zināšanu pārnesi uz citiem attīstības centriem Zemgalē.

Jelgavā, pilsētas Inovāciju centrā, jau darbojas viens biznesa inkubators, kurā reģistrēti 26 jauni komercuzņēmumi, taču LLU inkubatora darbība pārsvarā būs orientēta uz jaunu produktu izstrādāšanu un ieviešanu ražošanā saistībā ar biotehnoloģiju, vides un lauksaimniecības zinātņu attīstītu. Perspektīvā jauno biznesa inkubatoru paredzēts paplašināt un iekļaut LLU Zinātnes un tehnoloģiju parka kompleksā, ko, izmantojot Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu, iecerēts veidot Pārlielupē ar renovējamo kultūrvēstures objektu – Valdekas pili centrā.


Informāciju sagatavoja:
Juris Kālis,
LLU Preses daļas vadītājs.
Tālrunis 63028085, 29144960.