21.5 °C, 1.6 m/s, 89.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiApskatāma fotoizstāde par Izraēlu
Apskatāma fotoizstāde par Izraēlu
07/10/2008

Foto: „Izraēla. Viegls pieskāriens 2008”

Jelgavas sabiedrības integrācijas biroja telpās no 29.septembra līdz 13. oktobrim ir apskatāma fotoizstāde „Izraēla. Viegls pieskāriens 2008”, kuru apskatīt piedāvā Izraēlas vēstniecība Latvijā.

Globālo norišu informatīvā agresija izpaužas ar to, ka priekšstati par mūsdienu pasauli atrodas nepārtrauktā spriedzes stāvoklī. To vienlaicīga izplešanās un saraušanās rada jaunu pieredzi un arī bažas par to, ka tradicionālas humānās vērtības cilvēks vienkārši nepaspēj īstenot.

Ziņu apjoms par pasaules notikumiem ir neaptverami liels un informācijas attīstības tempi ir ātri. Ar masu mediju starpniecību tas uztur profesionālo kompetenci un kļūst arī intīmi privāts. Vizuālā informācija aizņem arvien lielāku cilvēku esības telpu. Fotogrāfijai pieder liela daļa no šī pretrunīgā procesa.

Šī atziņa motivēja fotoprojektu kuratoru grupu „FotoForma” atsaukties Izraēlas vēstniecības piedāvājumam veidot citādu vizuālās saskarsmes formātu.

Mēs cenšamies izmantot pašu fotogrāfijas instrumentu humānāka vēstījuma veidošanai un atstāt lielāku telpu personības pašizpausmei.

Tradicionālā ceļojumu piezīmju izteiksmes forma mums šķita vispieņemamākā, jo to radīšanas laikā autori vairāk fokusējas uz savu tā brīža notiekošā nozīmības tulkojumu. Šādi attēli nereti ir pat ļoti attālināti no kādas vietas, kultūras vides vai politiski ekonomisko norišu stereotipiem.

Izraēla ikdienā aizņem pamanāmu vietu pasaules aktuālo ziņu lapās un raidījumos. Tajā pašā laikā mūsu priekšstati par šo planētas vietu ir stereotipiski vienkāršoti. Tie ir daudz skopāki nekā par mazapdzīvotām un ekonomiski neaktīvām pasaules vietām.

Mēs vēlējāmies iepazīt un iepazīstināt arī jūs ar Izraēlu, ņemot palīgā atsevišķu personību vizuālo pieredzi. Mēs ceram, ka tas veicinās aktīvu Izraēlas Valsts kultūras identitātes savdabības iepazīšanu.

Izvēlēto darbu kolekcijas izstāde ir veltīta Izraēlas Valsts dibināšanas 60. gadadienai un šis projekts tiek īstenots sadarbībā ar Izraēlas vēstniecību Latvijā un Lietuvā un Viļņas Gaona Ebreju muzeja Tolerances centru Lietuvā.

Informāciju sagatavoja

Vilnis Auziņš
Izstādes kurators